Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat a les 18.53 hores d'aquest dissabte l'incendi que crema des d'ahir divendres al massís de les Gavarres, al Gironès. Segons ha informat el cos, encara hi ha vuit dotacions al lloc. Aquest mateix dissabte els bombers han remullat la zona per evitar revifades i apagar les soques que havien quedat somortes. El foc es va declarar a la tarda després d'una tempesta seca damunt del massís, que té més de 30.000 hectàrees de massa forestal contínua entre el Gironès i el Baix Empordà. Les primeres estimacions situen la superfície afectada en dues hectàrees.

L'incendi a les Gavarres es va declarar ahir a quarts de sis de la tarda. Hi va haver una tempesta seca damunt del massís, que té més de 30.000 hectàrees de massa forestal contínua, i un llamp va encendre part del bosc situat al Puig d'en Batet, entre el castell de Sant Miquel i el santuari dels Àngels.

Els Bombers van destinar ràpidament més d'una vintena de dotacions -entre terrestres i aèries- per atacar les flames i apagar-les abans que s'estenguessin. Aquest foc va calcinar 0,3 hectàrees, però a la nit, quan els mitjans aeris ja s'havien retirat, hi va haver una revifalla a uns 300 metres del cap d'aquest incendi, que va encendre totes les alarmes.

Les flames, que avançaven cap a la carena, van obligar a tornar a mobilitzar els Bombers. Per intentar frenar-les, van aprofitar una pista forestal per fer de tallafocs. L'incendi s'ha pogut donar per estabilitzat a quarts de quatre de la matinada. Des d'aleshores, una dotzena de dotacions treballen per evitar que hi hagi revifalles dins el perímetre i que els troncs que han quedat somorts puguin tornar a encendre's.

Per això, apart de fer descàrregues des de l'aire i repassar el perímetre amb mànegues d'aigua, els Bombers també desbrossen els punts calents que hi ha dins l'incendi. En aquest cas, les flames han afectat més d'1,5 hectàrees. "El pla d'acció és controlar el perímetre, repassar punts calents i evitar que algun tronc pugui rodolar fora d'aquesta zona i el foc revifi", explica el cap de control de la Regió d'Emergències de Girona, el sotsinspector Ferran Julià.

"Hem estat de sort"

El sotsinspector admet que, en aquest cas, hi ha hagut "sort". "L'impacte va ser a la part alta de la muntanya, i això fa que el foc tingui menys possibilitats de córrer; ha estat un ensurt, però hem estat a temps d'aturar-lo", ha concretat Julià.

Els Bombers mantindran el dispositiu fins ben entrada la tarda, quan la calorada afluixi i, segons indiquen les previsions, hi hagi un canvi de temps. L'objectiu és que, durant les hores més insolació -fins a les sis de la tarda- es continuï remullant el perímetre. Després, s'avaluarà la situació i es decidirà si es retiren efectius.