Unió de Pagesos ha demanat la declaració d’emergència cinegètica a les comarques de Girona per fer front a la «plaga» de senglars que pateix. La petició l’han presentat a la directora dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de Girona, i han reclamat que s’apliqui a les zones més crítiques de Girona: les que superen el llindar de vuit porcs per quilòmetre quadrat i que pateixen danys reiterats, tal com s’estableix al Pla Estratègic del mes de març. El sindicat considera que l’administració «ha tingut temps suficient» per tramitar la declaració tant a Girona com a Lleida, en aquest cas pels danys dels conills.

Així, el sindicat demana que s’apliquin totes les mesures disponibles per reduir la densitat dels animals i que es pugui aplicar de manera preventiva. L’entitat entén que, amb els camps rostollats, és quan és més segur fer el control d’aquests animals, de manera que suposaria una gran feina de prevenció de cara a la sembra, que es farà en unes setmanes. Per això, creuen que Acció Climàtica hauria d’actuar com més aviat millor «i no excusar-se en disputes internes que, en darrera instància, acaben afectant la viabilitat econòmica de les explotacions agràries».

Des d’Unió de Pagesos asseguren que tenen constància que en una sola finca de 8,8 hectàrees de Calonge el cultivador ha capturat, amb autoritzacions extraordinàries, 76 senglars des de mitjans de juny fins a la primera setmana d’agost. «Aquest fet demostra la quantitat ingent de senglars a les comarques de Girona, i sobretot a la zona de les Gavarres», indica el sindicat en un comunicat.

Aquesta disputa interna de la que parlen és el conflicte amb els caçadors gironins, que van decidir no començar la temporada de caça major el pròxim 4 de setembre com a protesta al «menyspreu» que, segons diuen, reben des de la Generalitat. 

Un centenar de colles de la demarcació han decidit que aquell dia no sortiran, i que a partir d’ara tan sols faran captures de senglars quan sigui necessari per protegir els conreus i evitar que els porcs hi causin danys. Amb aquesta decisió, sobretot, la territorial de la Federació de Caça vol pressionar el Departament d’Acció Climàtica perquè retiri l’obligació d’haver de comunicar les batudes amb antelació (una exigència que s’ha inclòs fa poc dins l’ordre de vedes). «És impossible complir-ho», critiquen els caçadors gironins.

Tot i això, fa una setmana les dues parts van celebrar una reunió a la Delegació del Govern que no va solucionar el conflicte però va permetre acostar posicions. Elisabet Sánchez, directora dels serveis territorials d’Acció Climàtica, va assegurar que no volen que hi hagi malestar amb els caçadors perquè ells són una peça clau del pla de xoc per reduir la superpoblació de senglars.