La Cambra de Comerç de Girona i l’Associació de Transportistes de les comarques gironines (Asetrans) aposten per seguir amb el desdoblament de la Nacional II a la província tot i que l’AP-7 sigui gratuïta. El president de la Cambra, Jaume Fàbrega, va remarcar que aquest projecte és «importantíssim» per reduir «el col·lapse» de vehicles que hi ha a l’autopista. Per altra banda, les dues institucions miren amb recel el model de pagament que vol impulsar el govern espanyol. Si bé accepten que s’hagi de pagar per garantir el manteniment de la via no volen que els nous peatges tornin a ser «una guardiola estatal», tal com va afirmar el vicepresident d’Asetrans, Eduard Ayach.

El primer aniversari de la gratuïtat de l’AP-7 ha implicat un major volum de trànsit a les carreteres de la demarcació de Girona. Aquest volum de trànsit implica més accidents i perillositat però també suposa una pèrdua de «competitivitat» per al transport de mercaderies. El president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, va assegurar que les carreteres gironines pateixen un «col·lapse» i això significa que cal seguir endavant amb el desdoblament de la Nacional II.

Fàbrega creu que és «importantíssim» que el govern espanyol no renunciï al projecte perquè suposaria donar alternatives de transport per a les mercaderies i també pel vehicle privat. El vicepresident de l’Asetrans, Eduard Ayach, va recordar que la demarcació és un «espai transfronterer» i això implica que hi hagi més trànsit europeu que en d’altres punt del territori.

Per això va reclamar que malgrat la gratuïtat de l’autopista cal posar «fil a l’agulla» en la millora d’altres infraestructures i que el «tram encallat» del desdoblament de l’N-II a l’Alt Empordà s’acabi. En aquest sentit, Ayach va recordar que la Nacional serveix com a «eix vertebrador» entre l’interior i el litoral i per això els transportistes exigeixen que aquesta sigui una via segura i competitiva.

De fet, Ayach va recordar que la variant de Figueres és l’única carretera que tenen els vehicles per arribar a punts com Roses, Empuriabrava, Peralada i altres municipis altempordanesos. «Agafis l’autopista o no, has de passar-hi», va recalcar el vicepresident d’Asetrans.

Per altra banda, la Cambra de Comerç de Girona i l’Asetrans estan a l’expectativa de com es desenvolupa l’estudi que van elaborar fa un any sobre nous accessos a l’autopista. En aquest document es posava «negre sobre blanc» sobre les necessitats que tenia el territori a nivell de mobilitat i proposava nous accessos de l’autopista per ajudar a descongestionar-la de l’augment de vehicles que preveien que arribés amb la liberalització de la via.

Cap concreció de nous acessos

Un any després, el document ja l’han portat al govern espanyol i l’han valorat positivament. Malgrat tot no s’ha concretat cap de les inversions previstes. «Ningú posa en dubte que cal fer aquestes millores» va remarcar Eduard Ayach. El president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega va afegir que aquest 2022 el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) va nomenar Xavier Flores com a Secretari General d’Infraestructures.