Acció Climàtica garantirà «cobertura legal» als caçadors durant les batudes del senglar i es multarà els que entorpeixin l’activitat. Així ho va explicar ahir Anna Sanitjas, directora d’Ecosistemes i Gestió de Medi, durant el 13è Simposi Internacional sobre senglars. Es tracta de l’aposta que fa Acció Climàtica per intentar desencallar les negociacions entre el Departament i els caçadors, que diumenge no van començar la temporada perquè no veuen bé l’obligació de comunicar la seva localització quan van a caçar. Sanitjas confia que el nou protocol sancionador, que aplicaran mossos i agents rurals, es converteixi en la punta de llança per a l’entesa. Aquells que impedeixin l’activitat, s’enfronten a multes de fins a 1.000 euros.

Els 200.000 porcs senglars que es calcula que campen per tot Catalunya s’han convertit en una plaga a erradicar i amb la desaparició del seu predador natural -el llop- els caçadors són el substitut més eficaç. Segons les últimes dades, es calcula que la caça va acabar amb 67.000 exemplars l’últim any. S’està assajant amb una vacuna que ha de permetre reduir les poblacions de senglar, però els resultats encara són poc esperançadors. De moment, el mètode més eficaç continua sent la caça.

Una de les demandes endèmiques dels caçadors són les sancions. Tot i que existeix un règim sancionador, es queixen que aquest mai s’hagi arribat a aplicar. En aquest sentit, per donar resposta a aquesta demanda i també per donar seguretat a les persones que van al medi natural, Acció Climàtica ha posat en marxa un protocol a través del qual, de manera àgil i coordinada, mossos i agents rurals podran sancionar. «Si hi ha un grup organitzat que va a molestar la batuda, que hi pugui haver unes sancions directes a les persones», ha defensat la directora general d’Escosistemes i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, a tall d’exemple. També ha assegurat que el Departament està disposat «en tot moment» a seure per trobar una solució a l’aturada dels caçadors.

Les coordenades de la batuda

El principal punt de desacord és l’obligació que marca l’Ordre de Vedes a l’hora de comunicar la ubicació de les batudes. Malgrat que es tracta d’una línia vermella pels caçadors, Acció Climàtica manté el pols sobre l’obligatorietat de dir on es faran les batudes. «Des de 48 hores abans, fins abans de començar. No cal georeferenciar amb coordenada UTM, només definir la zona», ha insistit Sanitjas. «Ho fem perquè es puguin planificar millor les sortides i perquè tinguem informació per prendre millors decisions. Però sobretot per augmentar la seguretat i poder comunicar a la població on s’està fent la batuda».

«Per nosaltres la seguretat és bàsica. Volem una caça a Catalunya que sigui moderna, sostenible, de servei públic, però sobretot segura», ha afegit la directora general. Sanitjas assegura que l’objectiu és «compartit». «Ells volen caçar i el Departament també vol que els caçadors surtin». «Hem fet passos i acostaments. Crec que hauria de ser qüestió de dies que puguem arribar a nous acords», ha assenyalat.

Una de les alternatives als caçadors seria que el Departament apostés per empreses que es dediquin a acabar amb els porcs senglars o activar els agents rurals per fer aquesta tasca. Tanmateix, Anna Sanitjas ha assegurat que aquest no és l’objectiu del Departament. «La nostra voluntat és fer-ho de manera coordinada amb els caçadors», ha destacat. Científics i tècnics experts en gestió de senglar i altres espècies cinegètiques es reuniran fins divendres a Seva, a Osona, per abordar el repte de controlar el creixement de les poblacions i mitigar els impactes socials i econòmics que causa el senglar.