El Departament de Salut està preparant una llei que declararà espais lliures del fum del tabac (i, per tant, no s’hi podrà fumar) llocs públics com les entrades d’escoles i centres sanitaris, marquesines d’autobusos o terrasses d’establiments. A les illes Balears o al País Valencià, per exemple, està prohibit fumar a les terrasses: va ser una norma que va arribar amb la pandèmia de covid-19 i que s’ha mantingut. Però a Catalunya mai es va arribar a prohibir fumar. La Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) considera «boníssima» la mesura si finalment es porta a terme i recorda que la llei antitabac espanyola és una de les «més laxes» d’Europa. A Espanya està vigent, des del 2010, la llei antitabac, però la seva reforma, plantejada aquest any pel Ministeri de Sanitat, es manté estancada. Així, són les comunitats i les ciutats les que fan els passos.

L’anunci de la nova llei antitabac catalana la va fer ahir el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a TV3, on a més ha concretat que estan acabant de redactar la norma, que el Govern podria presentar «en les pròximes setmanes» i que després haurà de seguir el tràmit parlamentari. No hi ha data encara d’entrada en vigor, però tot sembla indicar que es posarà a caminar al llarg del 2023. La normativa, segons Salut, inclourà el tabac, els cigarros electrònics i altres productes relacionats amb el tabac.

D’altra banda, a partir del gener s’oferirà gratuïtament el tractament substitutiu de la nicotina a les persones amb rendes més baixes de 18.000 euros. Salut calcula que se’n podrien beneficiar unes 600.000 persones que fumen i que es troben en aquest llindar. Argimon ha detallat que aquests tractaments per deixar de fumar costen uns 300 euros. Amb la gratuïtat es volen eliminar les traves econòmiques per a les persones amb menys recursos.

Segons han confirmat fonts de Salut a El Periódico, del mateix grup que Diari de Girona, la conselleria està treballant ja la normativa anunciada per Argimon, però després ha de passar per Consell Executiu i, posteriorment, ha d’anar al Parlament. Per això no saben la data exacta d’entrada en vigor d’aquesta llei. «A partir del gener de 2023 el que sí que serà gratuït és el tractament per a les persones amb rendes inferiors a 18.000», assenyalen aquestes fonts. La norma preveu sancions. Ja hi ha «experiències exitoses» a Catalunya, com els clubs de futbol sense fum o les platges sense fum que han portat a terme diferents municipis, per la qual cosa ara Salut es planteja «consolidar» aquestes iniciatives i «augmentar el tipus d’espai».

Xifra de fumadors estable

Argimon ha reconegut que la reducció de persones fumadores es va frenar el 2017 i des d’aleshores la xifra es manté estable en aproximadament un 24% de fumadors a Catalunya. També ha afegit que sempre que s’ha impulsat alguna normativa que declara espais lliures de fum més gent ha deixat de fumar, i per aquesta raó la conselleria treballa en una de nova.

El conseller ha explicat que aquesta és una llei que pot tirar endavant Catalunya i que així ho farà. Ha reconegut que hi ha d’haver un «període de transició» perquè es pugui acceptar aquesta nova realitat, però ha recordat que abans es fumava en llocs com restaurants i ara seria segurament impensable.

La xifra de població fumadora

a la Regió Sanitària de Girona ha anat oscil·lant en els darrers anys, malgrat que està bastant estabilitzada. Segons les darreres dades del 2020-2021, a la Regió Sanitària de Girona un 22,7% de la població major de 15 anys fuma de manera diària (20,9%) o ocasional (1,8%), xifra molt semblant a la mitjana de Catalunya, que és de 22,6% (2021). Respecte a l’evolució dels darrers anys, al 2018-2019 era del 23,5% (a Catalunya 23,9% el 2019) i al 2019-2020 va baixar al 22,3% (a Catalunya 24,6% el 2020).

D’altra banda, segons les dades de la mateixa enquesta feta a

la població, gairebé la meitat de gironins han fumat algun cop a la seva vida. Concretament, el 46,8% fuma actualment o be ha fumat anteriorment, mentre que el 53,2% es considera no fumador. Una altra dada destacada és que gairebé una de cada tres persones ha fumat diàriament almenys sis o més mesos algun cop a la seva vida i un 63,8% no ha fumat mai.

Què passava fins ara?

La reforma legal de la llei antitabac del Ministeri de Sanitat està actualment paralitzada, així que de moment impera la de l’any 2010. La reforma de la llei que planteja el departament dirigit per la ministra Carolina Darias preveu prohibir fumar no només a les terrasses de bars i restaurants, sinó també als estadis esportius, en parcs, platges i als cotxes particulars.

Però, ja que aquesta reforma està estancada i que des de fa anys es parla que la llei del 2010 ha de ser endurida, han sigut les mateixes comunitats i ajuntaments els qui han anat posant límit al tabac pel seu compte. Un altre exemple: Barcelona ha aprovat aquest any la prohibició de fumar a les platges. A nivell estatal, no hi ha hagut avenços.