Calonge i Sant Antoni, l’Escala, Móra la Nova i Batea són els municipis guanyadors de la primera edició del concurs Poble de l’Any que ha organitzat el grup editorial Prensa Ibérica. L’acte de lliurament va tenir lloc ahir en una gala al teatre Kursaal de Manresa, a la qual van assistir alcaldes o representants de cadascun dels 12 pobles finalistes, de les empreses patrocinadores i dels representants de la Generalitat i de l’Ajuntament de Manresa. La gala, que van veure en directe unes 200 persones, la va conduir i animat l’actor i humorista Fel Faixedas.

El Poble de l’Any és un premi que Prensa Ibérica ha dut a terme a diferents regions de l’Estat amb la voluntat de posar en valor la feina que fan les administracions locals en aquests municipis, tant els que són de mar com els de muntanya, tant els del nord com els del sud. El guardó ha estat organitzat en quatre categories i el jurat, format per patrocinadors (Chocolates Torras, Tallers Ballús de Toyota, Endesa, Cafès Pont i Bon Preu-Esclat i Ajuntament de Manresa) i directors dels diaris del grup a Catalunya (El Periódico, Diari de Girona, Empordà i Regió7), va triar els tres finalistes de cadascuna: Millor Poble Cultural de l’Any, Millor Poble Agrícola de l’Any, Millor Poble Tecnològic i Millor Poble Maritím. Posteriorment, una votació popular entre els lectors dels diferents mitjans en web o paper ha servit per fer l’elecció final.

Et pot interessar:

Va ser una festa dels pobles, d’alguns d’aquests pobles que perden habitants, però, sobretot, dels que expressen la seva voluntat de continuar creixent amb projectes que els impulsen i, en alguns casos, els fan únics. Ho destacava el director general del grup Prensa Ibérica, Sergi Guillot, en la primera intervenció de la nit. «Els premis els vam pensar per donar relleu i impuls als municipis», va explicar. I, a través dels alcaldes premiats que van anar intervenint en el moment de rebre el premi es va veure que veritablement aconseguien l’objectiu.

En tots els casos, es va tenir en compte que es tractava de la primera edició del guardó i es va valorar la iniciativa del grup editorial pel suport que representa. Al mateix temps, tots els premiats van convidar el grup a continuar amb noves convocatòries. Ho feia, també, Ignasi Genovès, director general de Difusió de la Generalitat, també ha encoratjat el grup Prensa Ibérica a continuar amb els premis «perquè estic segur que seran un èxit, igual que ja ho és un altre premis que atorguen, el de Català de l’Any». Ho han reiterat els alcaldes i representants dels quatre pobles premiats i també l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, la ciutat amfitriona en aquesta primera edició. Aloy, que a la platea estava acompanyat per regidors del seu grup, Mariona Homs, de Junts, Valentí Junyent i Mercè Tarragó, també al govern, i de cap del grup socialista, Anjo Valentí, va presentar Manresa com «una ciutat d’acollida», recordant que fa 500 anys també va acollir el que ara ha esdevingut «el principal ambaixador», Sant Ignasi. L’alcalde de Manresa va agrair a Prensa Ibérica el fet d’haver creat aquests premis i va destacar la feina periodística i el paper que juguen els mitjans propers per donar a conèixer què passa en ciutats i pobles del país.