Diari de Girona

Diari de Girona

Un acte simbòlic «allibera» Girona per commemorar l’1-O

Entitats populars independentistes reivindiquen el paper de la ciutadania

Un acte simbòlic «allibera» Girona per commemorar l’1-O | ARIADNA RECHE/ACN

Un centenar de persones van «alliberar» Girona de l’Estat en un acte simbòlic celebrat ahir al migdia a la plaça del Vi de la ciutat. Quatre manifestants, completament vestits de blanc i lluint mascaretes per ocultar els rostres, es van enfilar al balcó de l’Ajuntament amb una escala per col·locar-hi una pancarta on es llegia el lema: «Girona alliberada». Un cop finalitzada l’acte simbòlic,van llegir un manifest on van recordar que «la independència l’ha de fer el poble» i que aquesta «s’ha de començar des dels municipis».

L’acció es va fer durant la jornada de commemoració del 5è aniversari de l’1 d’octubre, que va començar a les 7 del matí amb l’encesa de coets des de diferents punts de la ciutat. A més, també a primera hora del matí, dues columnes reivindicatives van començar a caminar cap a Girona. Una ho va fer procedent de Salt, amb una vintena de manifestants a peu i l’altre des de Sant Julià de Ramis, usant vehicles. Precisamenta Sant Julià la commemoració també va començar de bon matí, amb un esmorzar que va recordar que la localitat va ser la primera que va notar la presència de forces policials l’1 d’octubre de 2017.

Les marxes procedents de Salt i Sant Julià de Ramis es van trobar a la plaça U d’octubre de Girona, on es van concentrar els actes. Primer, hi va haver una xocolatada popular, que va servir per recollir fons per la causa.

5

Cinquè aniversari de l'1-O a Girona, en fotos Ariadna Reche (ACN)

A mig matí, es va difondre el missatge del Debat Constituent (que vol servir per definir el model de la Catalunya del futur) i es va instar a tots els assistents a respondre el qüestionari en línia que contempla els set àmbits necessaris per redactar una possible constitució catalana. El coordinador tècnic del debat, Albert Coll, va expressar que cal «superar aquest estat de desànim» i tornar a mobilitzar-se per assolir la independència: «Si ho aconseguim, la futura constitució sortirà de la voluntat del poble i no d’un despatx de polítics ben avinguts», va dir.

Per la seva banda, la membre del col·lectiu Acció No Violenta, Marta Rotllan, va afirmar que de cara a les eleccions municipals de l’any vinent, les entitats populars independentistes demanaran als partits que «demostrin que aposten per la independència amb fets i es comprometin a fer pressió al Parlament perquè faci efectiva la independència». Una independència, va afegir, que «està declarada» i que «no és veritat que no sàpiguen executar perquè tenen aprovada una llei de transitorietat jurídica» que els marca el full de ruta.

Els actes commemoratius de la jornada a Girona van continuar amb un circuit a peu fins a la plaça del Vi, on es va penjar la pancarta al balcó de l’Ajuntament. Durant el recorregut també es van cantar consignes com «U d’octubre, ni oblit ni perdó» o «i, inde, independència» i es va arribar a superar el centenar de manifestants. Un cop declarat «l’alliberament simbòlic» a l’Ajuntament, els assistents van desfer el camí passant per la Gran Via Jaume I, on van provocar que el trànsit anés més lent durant uns minuts.

La jornada matinal a Girona es va completar amb un dinar popular a la Plaça de l’U d’Octubre.

Compartir l'article

stats