Josep Maria Fonfreda Gratacós ha mort a l’edat de 87 anys. Va ser un dels principals activistes socials durant trenta anys. El 1978, es va convertir en el «bisbe de la Garrotxa», arran d’una excursió a la cova del Bisbe, a l’Alta Garrotxa, on li van fer un nomenament simbòlic. Per refermar el nomenament, li van dedicar uns goigs amb lletra del Campaner del Fluvià i dibuixos de Pere Plana i Puig.

En els anys setanta i vuitanta, formava part dels grups que recuperaven aplecs perduts i en feien de nous. Eren festes a la muntanya en motiu de la reforma d’una ermita o de la recuperació d’una tradició. Era l’època del polític, Ramon Sala; el fotògraf, Jaume Melcior (mossèn Mel), l’escriptor, Ramon Llongarriu, el pintor, Jordi Danés...

La popularitat que el va convertir en bisbe de la Garrotxa va fer que fos reclamat per fer de rei del Carnestoltes d’Olot el 1990. També va fer de pregoner de la Mostra de Pessebres del 2006 i de la Festa Major de Bassegoda del 1984. El coneixement de la comarca i de la seva gent li va valdre per participar en diferents programes dedicats a la memòria popular a Ràdio Olot i Olot Televisió.

En l’àmbit social era membre de l’Orfeó Popular Olotí i del Centre Excursionista Olot. El funeral tindrà lloc dimecres a les cinc de la tarda a l’església de Sant Esteve.