El sacerdot caputxí Joan Botam i Casals (les Borges Blanques, 1926) ha estat guardonat amb el 9è Memorial Cassià Just, que atorga la direcció general d’Afers Religiosos de la Generalitat. El jurat ha destacat, sobretot, «el seu compromís al llarg de tota la vida en defensa de les llibertats i els drets fonamentals», així com la seva contribució pionera al diàleg interreligiós «per promoure la pau, la convivència i l’entesa entre cultures».

Entre moltes altres iniciatives, Botam va ser el fundador, l’any 1984, del Centre Ecumènic de Catalunya, que va promoure el diàleg entre ortodoxos, anglicans, catòlics i protestants. Més endavant va promoure també la Plataforma Intercultural Barcelona 1992, aprofitant la celebració dels Jocs Olímpics.

La base d’altres iniciatives

Amb el seu veredicte, el jurat ha volgut posar de manifest que Botam «és un referent en tots els àmbits que el Memorial vol promoure. «La seva tasca ha posat la base de moltes de les iniciatives i entitats que s’han anat desenvolupant en aquests àmbits i que constitueixen una realitat notòria i positiva a Catalunya», han assenyalat.