L’Ajuntament d’Olot tindrà un pressupost de 43,8 milions d’euros l’any vinent, un 5,3% més que aquest any. El plenari de l’ajuntament el va aprovar dijous inicialment amb el suport de la majoria absoluta dels regidors de l’equip de govern. Els comptes preveuen prop de sis milions d’euros en inversions, la major part de les quals són actuacions als barris, però també contempla una partida important per l’inici de la piscina municipal coberta. El plenari també va aprovar les ordenances fiscals, que preveuen un increment del 6% en la taxa d’escombraries i d’un 3,5% en l’Impost de Béns Immobles (IBI). 

L’equip de govern va destacar que el pressupost s’ha elaborat en un context molt complicat marcat per l’increment del preu de l’energia. També va posar de relleu que es preveu un ajust d’ entre un 5% i un 10%, les despeses de les Àrees, excepte Educació i Serveis Socials. De cara a l’any que ve es destinen 3,5 milions d’euros a temes educatius (+2’7%) i 1,9 milions al Consorci d’Acció Social (+13’11%) .

Pel que fa al capítol d’inversions, s’hi destinen 5,9 milions d’euros (gairebé el mateix que aquest 2022) i preveu una part important per a les actuacions als barris: rebran 2,48 milions que es destinaran a la millora dels paviments, la renovació de les voreres, parcs urbans, als PIAMS o projectes de renovació dels barris. 

L’equip de govern també va destacar que la futura piscina municipal coberta és l’altra prioritat de 2023: s’hi gastaran 750.000 euros. 

D’altra banda, els comptes municipals per a 2023 reserven 200.000 euros per als nous vestidors de l’INS Garrotxa que la Generalitat ha de començar a construir.

Olot preveu tirar endavant l’any vinent els projectes presentats a les convocatòries d’ajuts europeus Next Generation, que sumen 1,9 milions d’euros. El projecte amb la partida més elevada (863.550 euros) és el de transformació del centre amb la dinamització comercial. Altres permetran una nova fase de reforma de la residència Sant Jaume, la millora de la climatització de la residència Montsacopa, la centralització de la instal·lació de fred de la Plaça Mercat i la reforma de la coberta i la col·locació de plaques fotovoltaiques als pavellons. El consistori destaca que, si a aquestes accions s’hi afegeixen les partides previstes d’estalvi energètic i actuacions enllumenat, els aspectes relacionats amb l’energia i l’eficiència energètica superen el milió d’euros.

Crítiques de l’oposició

Els grups de l’oposició van votar en contra dels pressupostos. Des de la CUP, van reclamar més inversió en habitatge públic i en plaques solars als edificis municipals, i va criticar la falta d’inversions en carrils bici. El PSC va advertir que l’increment de la despesa corrent «no és sostenible» i va qüestionar que més de la meitat de les inversions es finançaran a crèdit, el que van considerar «excessiu». Des d’ERC, van reclamar més inversió per ajudar a la població més vulnerable.

Pugen l’IBI i les escombraries

L’equip de govern va explicar que la seva voluntat era «mantenir impostos» l’any 2023, però que l’increment dels contractes en un 10% d’IPC, el compliment de les obligacions legals introduïdes pels canvis normatius aprovats pel Congrés i dels consums d’energia (400.800 euros més que al 2022) «obliguen a l’Ajuntament a repercutir-ne una part». En aquest sentit ha fixat un augment del 3’5% de l’IBI per al 2022. Segons el govern municipal, el rebut mitjà de 407 euros passarà a 421 euros (afecta 7.000 rebuts) i el més reduït passarà de 53 a 55 euros (inclou 10.000 rebuts). 

D’altra banda, la taxa d’escombraries pujarà un 6%: el rebut mitjà passarà de 170 a 180 euros. Segons el govern municipal, l’ajuntament es farà càrrec de 371.623 euros per no repercutir l’increment real a la ciutadania del servei de recollida i tractament de residus.