Diari de Girona

Diari de Girona

Campanya de la Fundació SER.GI contra la violència masclista

L'entitat promou un concert i una exposició - La nova campanya de sensibilització també comptarà amb una guia de recursos educatius

Una noia tornant sola a casa, una de les instantànies que es podrà veure a la mostra. Joan Aureli Martí

La Fundació SER.GI ha posat en marxa una nova campanya de sensibilització i denúncia contra la violència masclista amb una triple mirada: la fotografia, l’educació i la música en clau solidària.

La primera parada serà una exposició fotogràfica, que s’inaugurarà demà al claustre del Centre Cultural La Mercè de Girona sota el nom On habita el masclisme. Obra del fotògraf Joan Aureli Martí, les 15 fotografies en blanc i negre que integraran la mostra volen plasmar les diverses formes de violències masclistes que pateixen les dones. En aquest sentit, les instantànies reprodueixen contextos «rellevants de la vida de les dones»: el malson de tornar a casa sola de nit; dones supervivents de casos de violència masclista en pisos tutelats; la fugida del seu agressor; dones forçades a exercir la prostitució o la bretxa salarial entre gèneres. A més, la mostra també vol posar el focus en el procés d’apoderament de les dones «per a afrontar i superar aquestes violències des d’una situació de desavantatge respecte al gènere masculí». A través de l’exposició, la Fundació SER.GI vol «ajudar» a reflexionar sobre factors estructurals, culturals, socials i econòmics que promouen la violència masclista i d’altres violències contra les dones. El fotògraf, Joan Aureli Martí, va confessar ahir en la presentació de la campanya que l’experiència l’ha «frapat»: «Ser l’home que entrava en un pis tutelat per a captar-ne l’essència ha estat una experiència molt colpidora».

«Ser l’home que entrava en un pis tutelat per a captar-ne l’essència ha estat una experiència molt colpidora».

decoration

A més, cada fotografia anirà acompanyada d’una reflexió escrita per 15 dones gironines del món de la cultura, el periodisme i la literatura. L’exposició serà itinerant i durant el 2023 aterrarà a Salt, Lloret de Mar, La Bisbal d’Empordà, Santa Coloma de Farners i Figueres.

La mostra, a més, es complementarà amb una guia de recursos educatius per a l'alumnat de Primària i Secundària, a partir d’on volen instar a l’alumnat a «comprendre com a les dones se’ls estan vulnerant els seus drets pel sol fet de ser dones».

A més, la Fundació SER.GI també ha programat un concert solidari contra la violència masclista, que se celebrarà el 24 de novembre a l’Auditori del Centre Cultural La Mercè i s'emmarca en els actes programats a Girona amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones. La cita comptarà amb les actuacions de la cantant i guitarrista gironina Mireia Vilalta; la cantant (però també dibuixant i poeta) Namina; i la cantant saltenca Nuri Thunder. Els fons recaptats amb la venda d’entrades (12 euros anticipada i 15 euros a la guixeta) es destinaran al projecte ‘Dones supervivents’ de la Fundació SER.GI.

El programa, que l’entitat desenvolupa des de l’any 2016, promou accions en l’àmbit de l’habitatge social amb l’objectiu que les dones supervivents de violència masclista i els seus fills i filles puguin recuperar la seva vida de manera autònoma, a través del suport en la reconstrucció social i personal. Actualment, l'entitat disposa de 13 pisos actius, 5 a Figueres, 5 a Salt i 3 a Girona, acompanyant un total de 13 dones. Paral·lelament, el projecte duu a terme accions de prevenció, sensibilització i denúncia de les violències contra les dones.

Compartir l'article

stats