La Comissió territorial d’urbanisme de Girona, presidida pel director general d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura, Agustí Serra, va anunciar ahir l’aprovació definitiva del pla especial que permetrà la construcció d’un centre d’interpretació paisatgística dels Jardins de Santa Clotilde de Lloret de Mar, catalogats com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). La proposta ja s’havia aprovat al plenari lloretenc el passat mes de juliol i, amb el vistiplau d’Urbanisme, és un pas més a prop de fer-se realitat.

Els jardins, construïts a principis del segle XX pel marquès de Roviralta, van ser projectats per l’arquitecte paisatgista Nicolau Rubió i Tudurí, i es troben damunt d’un penya-segat entre Cala Boadella i la Platja de Fenals. El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Lloret preveu la possibilitat de construir en l’entorn dels jardins un centre d’interpretació que faciliti i contextualitzi la visita d’aquest patrimoni històric, però calia la tramitació del corresponent Pla especial, que és el que la Comissió va aprovar ahir.

Així, es preveu la construcció d’un centre d’interpretació, separat de l’inici de la zona considerada BCIN, d’un màxim de 900 metres quadrats de sostre. L’edifici podrà incloure una botiga temàtica, sala de conferències, museu-oficines, un possible restaurant i serveis higiènics. Per garantir el baix impacte visual sobre el conjunt històric, l’edifici se situarà en un àmbit proper a l’espai ja urbanitzat i es dotarà d’una coberta enjardinada. Les façanes tindran colors terrosos, per mimetitzar-les amb l’entorn, i es preservarà l’espai forestal de l’entorn. El Pla també preveu la preservació i millora del camí històric cap als jardins, mantenint el seu traçat i marges i utilitzant sauló com a material de pavimentació. L’actuació es completarà amb el condicionament de l’accés a la platja i l’habilitació d’una zona d’aparcament del centre, autocars turístics i per a persones amb mobilitat reduïda.

L’aprovació preveu la construcció d’un espai amb 900 metres quadrats de sostre que podrà incloure una botiga temàtica

De fet, segons apunta l’Ajuntament, els tràmits per fer possible el centre d’interpretació es van iniciar l’any 2014, quan la iniciativa es va aprovar per Junta de Govern i, posteriorment, van donar-hi el seu vistiplau tant la Direcció General de Patrimoni Cultural, com l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i altres organismes implicats.

Amfiteatre natural

L’equipament del centre d’interpretació se sumarà a l’amfiteatre natural que ha projectat l’Ajuntament i que previsiblement podrà estar enllestit d’aquí a tres anys. Aquest equipament, tal com es va anunciar al mes de març, serà finançat pels fons Next Generation, que van dotar al municipi amb 7 milions d’euros per a diversos projectes. D’aquests prop de set milions, hi ha una partida dedicada als Jardins, que experimentaran diverses millores gràcies a un pressupost assignat de 650.000 euros. 

L’aprovació d’Urbanisme arriba de la mà de la promoció que l’Ajuntament vol fer de l’espai, que ha estat usat en reiterades ocasions com a escenari de films i sèries de televisió internacionals, com ara «La casa del dragón», de la productora nord-americana HBO Max. 

Espai polivalent a Sant Feliu

La comissió d’Urbanisme també va anunciar ahir l’aprovació d’una modificació del POUM de Sant Feliu de Guíxols que permetrà a l’Ajuntament construir un espai polivalent al costat de l’actual pavelló poliesportiu Carles Nadal, així com reordenar tota la zona d’equipaments comunitaris situada a l’entorn de l’avinguda Catalunya, per sobre de la Ronda de Llevant.

L’espai polivalent permetrà acollir esdeveniments multitudinaris i es construirà en terrenys que avui acullen bàsicament activitat agrícola, propers al pavelló poliesportiu. Tindrà unes mides de 60 metres de llarg i 34 d’ample, i 10 metres d’alçada, en una posició molt per sota de l’actual pavelló i que no comportarà problemes significatius d’impacte visual. En la mateixa zona es reservarà sòl per construir futurs nous equipaments, en cas que la ciutat en tingués necessitat, i per a una zona d’aparcament.

A més, també s’aprofita la modificació del POUM per qualificar com a sòl no urbanitzable els terrenys al costat de l’actual deixalleria municipal, que fins ara es consideraven sòl urbà.