Diari de Girona

Diari de Girona

Girona se situa entre les regions sanitàries on es consumeix més vi o cava entre setmana

El consum és moderat ja que és on es registren menys bevedors de risc segons una enquesta

Taller saludable de còctels sense alcohol a Can Gibert del Pla. ANIOL RESCLOSA

Pràcticament un de cada de deu gironins de més de quinze anys consumeix vi o cava tots els dies feiners, segons apunta l’Enquesta de salut de Catalunya, feta l’any passat. Es tracta d’una de les regions sanitàries amb el percentatge més elevat, juntament amb Tarragona, Catalunya central i Alt Pirineu i Aran. Tot i així, pràcticament un 80% afirma que no ho fa cap dia feiner. Respecte als caps de setmana, el percentatge varia significativament i un 16% de gironins en consumeix sempre, mentre que un 10% ho fa menys d’un cap de setmana al mes. 

L’enquesta també apunta que, en general, els gironins beuen amb moderació. De fet, és la regió sanitària amb més població que es considera no bevedora, amb un 36,1%. D’altra banda, el gruix es concentra en el perfil de bevedor de baix risc, amb un 60%, percentatge més baix de Catalunya juntament amb Catalunya central. Seguidament, un 3,5% de la població es considera bevedora de risc, un dels percentatges més baixos, que s’eleva al 9,2% en el cas de Tarragona. 

Malgrat tot, les autoritats sanitàries mostren preocupació perquè l’alcohol continua sent la droga més consumida -sobretot va en augment entre la població més jove- i la que genera més tractaments de desintoxicació. 

Concretament a comarques gironines, segons el registre d’activitat dels centres especialitzats en l’atenció a les addiccions (CAS) a l’any 2021, el 41% dels pacients atesos per primera vegada (1.266) van iniciar el tractament per problemes d’addicció a l’alcohol. Aquesta dependència és el diagnòstic més prevalent. Les altres drogues que propicien la demanda són la cocaïna en un 27% dels casos nous, seguida del cànnabis (13%) i l’heroïna (7%). L’any 2021, els CAS de la demarcació de Girona van atendre un total de 4.494 pacients; d’aquests, un 74% van ser homes i un 26% van ser dones, amb una edat mitjana de 41 anys.

D’altra banda, Salut afirma que el 4,2% de les morts a Catalunya són atribuïbles al consum d’alcohol i el consum de mitjana és superior a la mitjana europea. A Catalunya durant el 2019 es van consumir gairebé 11 litres d’alcohol pur per habitant major de 15 anys. 

Ahir es va commemorar el Dia Mundial sense Alcohol i al llarg de la setmana es porten a terme activitats de conscienciació, com un taller de còctels saludables que el CAP Can Gibert del Pla va fer ahir al centre cívic de Santa Eugènia.

Compartir l'article

stats