Diari de Girona

Diari de Girona

El comís de marihuana es triplica en un any a la província de Girona

La Policia Nacional, Guàrdia Civil i Vigilància Duanera confisquen 7,4 tones durant el 2021 i arresten 137 persones per tot tipus de tràfic de drogues

Un agent de la Guàrdia Civil durant el desmantellament d’un cultiu de marihuana el 2021 en una casa de Palol d’Onyar. Guàrdia Civil

El tràfic i producció de marihuana segueix anant a l’alça i aquestes «indústries» instal·lades a les comarques gironines no deixen de produir. Els cossos policials hi lluiten cada dia i els comisos cada cop són més elevats i també les detencions dels implicats. Tot i això, s’ha de dir que molt sovint els arrestats són els de l’esglaó més baix de la trama: els anomenats jardiners, és a dir, els que tenen cura de les plantacions.

Els comisos de marihuana realitzats per les forces i cossos de seguretat de l’Estat es van gairebé triplicar durant el 2021, any en què es van incrementar més d’un 185%. Els tres cossos policials van intervenir més de 7,4 tones. Això representa prop de la meitat de tota la que es va intervenir a Catalunya. 

La Policia Nacional, la Guàrdia Civil i el Servei de Vigilància Duanera són els cossos de seguretat que van desenvolupar els operatius policials que van permetre intervenir aquestes tones de droga. 

L’any anterior -el 2020- n’havien consfiscat prop de 2,6 tones. Un any que malgrat ésser en plena pandèmia també va patir un creixement en quantitat d’estupefaent confiscat respecte al prepandèmic 2019. El 2019 en canvi, va tancar amb prop d’1,7 tones de marihuana intervingudes.

Un altre aspecte relacionat amb aquesta droga són les plantes de cànnabis confiscades pels tres cossos el 2021. La quantitat també és més elevada que l’any anterior i és que va incrementar-se 41% el seu comís i es van intervenir 20.785.

La segona droga més intervinguda a les comarques gironines és l’haixix. Cal dir però que dista molt de la marihuana. I és que se’n van intervenir 140,4 quilos. El comís d’aquest estupefaent va viure una davallada molt clara (del 88,9%) respecte el 2020, segons les dades difoses pel Ministeri de l’Interior en el seu Informe sobre drogues publicat recentment. En canvi, el 2019, aquestes tres forces policials van arribar a comissar 2,3 tones d’haixix i l’any 2020, 1,2 tones. 

Aquest tipus de substància el solen intervenir moltes sovint a la frontera, ja que és on circulen molts dels traficants que porten aquestes substàncies cap al nord d’Europa. També se’n confisquen en operacions contra bandes que transporten aquesta droga o l’emmagatzemen a les comarques de Girona.

Molta més cocaïna

Si l’haixix va patir una davallada en quilos intervinguts en canvi, la cocaïna es va convertir l’any passat en la droga que va patir el creixement més elevat. El balanç d’Interior mostra com els quilos confiscats per la policia es van incrementar en més d’un 300%. Se’n van decomisar un total de 7,59 quilos. Aquesta substància té un alt preu al mercat negre i depenent de la puresa, els narcotraficants en poden extreure grans beneficis. 

Un tipus de droga que també es va intervenir a Girona l’any passat i en una alta quantitat és l’anomenada «cocaïna dels pobles»: el Metilfenidat. Un psicoestimulant, un derivat amfetamínic que sobreactiva a qui el pren i provoca eufòria. D’aquest medicament se’n van aconseguir confiscar 315 unitats a la província de Girona i van ser totes les intervingudes a Catalunya.

Menys detencions i denúncies

Pel que fa a l’activitat policial referent a detencions, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i Vigilància Duanera en van fer 137 relacionades amb el tràfic de drogues. Això representa un 26% menys d’arrestats que l’any anterior. També van recular el nombre de denúncies interposades per ciutadans a aquests cossos de seguretat de l’Estat. En van recollir 362, un 20% menys que l’any abans.

Compartir l'article

stats