Clam unitari de les administracions a Girona per lluitar contra les violències masclistes. L'acte institucional del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones ha arrencat el compromís de les institucions de reforçar i "garantir" les eines per abordar el "canvi social necessari" que acabi amb aquesta problemàtica social. "Ens queda molta feina per fer", ha dit la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral. Tot i això, ha apuntat que s'està anant "pel bon camí" i que cal que es "denunciïn tots els casos". "Des del Govern estem decidits fer-ho posant els recursos", ha afegit. Arreu de la demarcació s'han fet nombrosos actes per commemorar-ho i CCOO ha denunciat una vintena d'empreses per no complir els protocols.

El Centre Cultural La Mercè de Girona ha estat l'escenari de l'acte institucional a Girona del dia per a l'eliminació de les violència contra les dones. L'espai acull, precisament, una exposició de la fundació Ser.Gi sobre aquesta problemàtica social sota el títol 'On habiten les violències masclistes'.

Amb aquest teló de fons, l'acte ha arrencat amb la lectura del manifest on les institucions han recordat que la violència contra les dones té moltes "formes" i han volgut fer palès el poder que tenen per posar la dona en el unt de mira "enlloc d'assenyalar l'agressor". També han reivindicat el paper dels feminismes i han remarcat la importància d'eradicar "tota forma de violència institucional". "Aquest és el compromís que refermem totes les institucions polítiques del país", han revindicat.

Al torn de parlaments, el director de la Fundació Ser.Gi ha posat en valor la tasca que fan com a entitat i ha recordat que els falten recursos. "Actualment, tenim 13 habitatges per a 13 dones i els seus 17 fills però la demanda és molt més alta", ha dit.

Al seu torn, la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, ha lamentat que un any més s'hagin de reivindicar aquestes situacions i que hi ha moltes coses que semblarien "obvies" en ple segle XXI però que no ho són. "Avui dia moltes dones viuen alguns tipus de violència i és important que visibilitzem aquesta xacra", ha dit.

En aquest sentit, Cañigueral ha reivindicat la feina "feta" i el protocol marc que ha aprovat el Govern. La delegada del Govern també ha dit que les xifres indiquen que cada cop es denuncia "més". "Ens queda molta feina per fer però tenim indicadors que ens diuen que estem anant per bon camí", ha dit.

La presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig, per la seva banda, ha reivindicat la necessitat d'actuar de manera "coordinada i decidida" contra aquesta xacra i l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha reclamat deixar de banalitzar i normalitzar determinats comportaments. També s'ha mostrat molt crítica amb la "doble moralitat" d'Occident amb aspectes com ara la celebració del Mundial de Qatar i ha llençat un crit d'alerta davant del creixement de comportaments masclistes entre els més joves.

Actes arreu 

El Dia Mundial per a l'Eliminació de la Violència envers les dones ha aplegat lectures de manifestos i actes arreu de la demarcació. Entre ells, a Platja d'Aro on s'ha fet una campanya de sensibilització institucional per "desmitificar" diverses frases fetes, sovint normalitzades, amb contingut i rerefons masclistes.

Per fer-ho, s'han instal·lat grans adhesius a diversos espais públics amb dites populars i la seva "contraposició". "Quien se pelea se desea/ L'amor no fa mal, i si en fa, no és amor"; "Els draps bruts es renten a casa/ Que ser dona no ens costi la vida"; "A la dona i a la burra, cada dia una surra/ Trencar el silenci ens protegirà", són algunes de les frases que s'hi poden veure.

A Girona, CCOO ha protagonitzat una marxa fins a Inspecció de Treball per denunciar 22 empreses de les comarques gironines que, segons el sindicat, no compleixen els requisits legals mínims en relació amb els protocols d'assetjament sexual, ja sigui perquè no tenen protocol o no l'estan aplicant correctament. El sindicat també ha organitzat un taller pels seus delegats i delegades sobre l'elaboració de protocols contra l'assetjament sexual.