Una banyolina, escollida millor dissenyadora emergent africana

Winnie Kirabo vol normalitzar la diversitat amb una fusió de creativitat i producte local

Winnie Kirabo.

Winnie Kirabo. / Meritxell Comas. Banyoles

Meritxell Comas

La dissenyadora banyolina d’origen ugandès, Winnie Kirabo (32 anys), vol unir el millor dels seus dos móns. La «creativitat explosiva» i «l’instint» de la moda africana amb la «qualitat» i el «saber fer» de la confecció occidental. Aquest binomi l’ha fet mereixedora, fa només una setmana, del prestigiós Abryanz Style and Fashion Awards en la categoria de millor dissenyadora emergent africana del 2022.

Després d’estudiar Microfinances al seu país natal i trepitjar el món de la banca, va decidir fer un gir de 360 graus i treure el cap en l’univers de la moda, primer com a model i després, seduïda per l’art de la confecció, va començar a dissenyar peces de roba ja sota la seva pròpia marca, Wyne Kirabo. Aleshores, encara, fidel als cànons de moda africans.

Però l’amor va trucar a la seva porta i, al 2015, va decidir fer les maletes i estrenar una nova vida a Banyoles, on va posar fil a l’agulla a la seva vocació matriculant-se al Diploma en Moda i Tèxtil de la Universitat de Girona. Ara, juntament amb la seva parella i soci, Gerard Porta, donen vida a la marca, on des de fa 3 anys s’hi dediquen en cos i ànima.

«El que fem va més enllà d’una simple peça de roba, el nostre objectiu és unir cultures a través de la moda, fusionant teles africanes i teles occidentals», asseguren Winnie Kirabo i Gerard Porta. Una filosofia a través de la qual també volen fer pedagogia: «És igual si tens un color de pell o un altre, o els ulls més foscos o més clars, el nostre objectiu és normalitzar i respectar la diversitat a través de la moda». Una diversitat que, puntualitzen, «no només és de races, sinó també de talles, cossos i formes». En aquest sentit, l’objectiu és «trencar els cànons de bellesa establerts per a adequar-los a la realitat». A més, amb una clara aposta pel comerç local. «Comprem moltes de les teles africanes a Salt», expliquen.

De moment, elaboren peces a mida des del seu taller de Banyoles i venen exclusivament online. L’objectiu pel 2023 és començar a treballar amb talles per a «poder cobrir el volum de demanda».