Cada set hores, un accident de trànsit provoca seqüeles a una víctima a Girona

Els gironins estan 71,9 dies de baixa de mitjana

Un accident de trànsit amb un ferit atropellat al centre de Figueres, foto d’arxiu. | S.C.

Un accident de trànsit amb un ferit atropellat al centre de Figueres, foto d’arxiu. | S.C. / eva batlle. girona

Eva Batlle

Eva Batlle

Girona és la novena província on els accidents de trànsit són més greus. Per davant hi té províncies que multipliquen per quatre la seva mitjana. Conca, per exemple, es troba a dalt de tot amb una mitjana del 20,8%. Girona, en canvi, se situa amb una mitjana en un 5,10%.

Un estudi realitzat per les asseguradores espanyoles (Unespa) i que es titula L’assegurança de l’automòbil i la sostenibilitat social el 2021 analitza quan es produeixen aquests accidents de més gravetat. A Girona, els sinistres viaris es concentren principalment durant els mesos d’agost i desembre. L’índex és d’un 26,36% per sobre del conjunt d’Espanya i el desembre, d’un 22,29%.

Per dies de la setmana, els caps de setmana -dissabte i diumenge- concentren els sinistres viaris amb ferits més importants. Tenen lloc sobretot de matinada.

Durant l’any passat, es van produir fins a 3.289 accidents de trànsit amb víctimes. Concretament, l’estudi analitza els casos d’accident amb ferits que han pogut ésser indemnitzats a través del Sistema de valoració de danys corporals, conegut com a Barem per les empreses asseguradores.

L’estudi posa en xifres els danys que pateixen les víctimes i quantes n’hi ha hagut a cada territori. La major part dels accidents es produeixen en les zones més poblades i cal dir que a la província de Girona hi ha un sinistre viari amb víctimes cada dues hores, 39 minuts i 47 segons. Això la col·loca en la dinovena posició pel que fa al nombre d’accidents amb víctimes, i els que han ocorregut en aquesta zona de Catalunya representen l’1,54% del total d’Espanya.

S’ha de dir que el punt de l’Estat amb més successos, segons apunta l’estudi, és la província de Barcelona, amb un 9,98% del total d’Espanya. Això representa 21.256 sinistres viaris amb víctimes i un accident d’aquesta tipologia cada 24 minuts i 44 segons.

42 per cada 10.000 habitants

Per poder veure amb més profunditat com afecten els accidents amb víctimes al territori, l’estudi utilitza una ràtio que consisteix en el nombre d’accidents per cada 10.000 habitats. Des d’aquest vessant, es visualitza que el territori amb una major accidentalitat relativa és Cadis, amb 89,09 accidents per cada 10.000 habitants.

Mentre que Girona aquí apareix com la dissetena zona d’Espanya amb més accidents amb víctimes per 10.000 habitants, amb 42,51.

1.184 casos amb seqüeles

Un altre aspecte que revela l’informe de les asseguradores és que cada 7 hores, 23 minuts i 53 segons una persona pateix seqüeles en un accident de trànsit a la província de Girona. De seqüeles n’hi ha de diversa tipologia, van des de les lleus fins a les extremes. En total, durant l’any 2021 hi ha hagut 1.184 casos. El primer punt de l’Estat és Barcelona, on el 2021 es van produir 7.456 casos amb seqüeles, un cada hora i 10 minuts aproximadament.

Pel que fa a la gravetat de les seqüeles, s’ha de dir que a Girona la major part són de caràcter lleu (el 89,2% del total). Aquestes solen consistir en les conegudes com a fuetades cervicals. Un altre aspecte rellevant és l’edat que tenen de mitjana les persones que pateixen seqüeles. A Girona se situa en 42 anys.

Molts dies de baixa

Sovint quan es pateix un accident de trànsit s’acaba amb una baixa laboral. L’estudi mostra que els gironins l’allarguen de mitjana en 71,9 dies. De fet, aquesta província és la setena d’Espanya on les víctimes tarden més a recuperar-se. La baixa més llarga es dona a la província de Lugo amb 89,9 dies de mitjana. Segòvia és a la segona posició, amb 74,3 dies.

Subscriu-te per seguir llegint