Els caçadors demanen responsabilitat als ciutadans per evitar accidents

L’Agrupació de Societats de Caçadors de Catalunya lamenta que hi ha gent que no respecta els senyals de les batudes

ACN/ddG. Girona

Arran del darrer accident mortal durant una cacera a la Vall d’Aran, tot just fa una setmana, l’Agrupació de Societats de Caçadors i Pescadors de Catalunya (Agrupcat) demana més «corresponsabilitat» a la ciutadania i reclama que es faci més «pedagogia». «La cacera és una activitat necessària per protegir la pagesia, evitar accidents de trànsit o lluitar contra l’amenaça de la pesta porcina», va expressar el secretari de l’Agrupcat, Enric Vélez. «Els caçadors som els primers interesants que hi hagi seguretat», va apuntar Vélez, i va lamentar que en algunes ocasions en troben amb ciutadans que «se salten els senyals, s’enfaden i insulten» els caçadors. També constata que cada cop els caçadors són persones més grans i costa trobar relleu.

L’afluència de persones a les muntanyes, boscos i finques privades ha crescut molt en els darreres temps i això, segons l’Agrupació de Societats de Caçadors i Pescadors de Catalunya (Agrupcat), pot provocar conflictes de seguretat. El secretari general de l’entitat, Enric Vélez, va assegurar que una de les principals prioritats dels caçadors és garantir la seguretat dels usuaris del medi natural, però també la seva. Per això, demanen a la gent que, si accedeixen en una zona on s’està caçant, portin roba cridanera i facin soroll.

Els caçadors són conscients que per als polítics és «impopular» impedir que la gent entri a dins d’una zona on s’està caçant i per això celebren que aviat s’implementi un règim sancionador. Tot i això, dubten que sigui molt eficaç, ja que creuen que el cos d’Agents Rurals no té prou efectius per fer controls. Per això, demanen «corresponsabilitat» a la ciutadania: «una batuda es concentra en un lloc molt concret i durant unes hores, per tant no costa res girar cua i anar a passejar o fer esport en una altra zona».