El fort vent fa tancar Vallter i Núria i obliga els Bombers a intervenir

A Palamós van haver de retirar dues planxes metàl·liques despreses del sostre d’una casa

L'estació de Vallter 2000, en una imatge d'arxiu.

L'estació de Vallter 2000, en una imatge d'arxiu. / ACN

ACN / DDG

Les estacions d’esquí de Vallter 2.000 i Vall de Núria no van obrir ahir a causa del fort vent, que en altres indrets de les comarques gironines va obligar els Bombers a actuar per evitar situacions de risc. A Vallter, el vent bufava entre els 50 i 60 quilòmetres per hora, amb ràfegues puntuals que superaven els cent km/h. La temperatura es movia al voltant dels -10 graus, amb una sensació tèrmica que arribava a baixar dels -20 graus. Uns registres similars hi havia a Núria, on el vent és menys habitual. El director de Vallter, Enric Serra, explicava que amb aquestes ventades «l’estació no pot obrir perquè no es compleixen les condicions de seguretat» i afegia que, tot i no ser un motiu per tancar, «tampoc és agradable esquiar» quan fa tant fred.

«Tancar és un perjudici i més durant el cap de setmana, que solen ser els dies de màxima afluència», admetia el director de Vallter, que afegia, però, que el fort vent «és normal a l’hivern». «El que no era normal eren les altes temperatures i la falta de precipitació que teníem fins ara», deia.

De fet, aquesta temporada, i a causa precisament de les temperatures elevades i la falta de precipitacions, no està sent bona per a les estacions d’esquí. La del 2022 va ser, segons paraules d’Enric Serra, «una de les millors per a Vallter». I el contrast, assegura, és gran. Enguany, s’ha patit una davallada de la venda de forfets, però també de tots els serveis de l’estació des de lloguer de material, passant per la reserva de classes d’esquí i, en conseqüència, les consumicions als bars. I no només per a l’estació, «la falta de neu la pateix tota la vall de Camprodon», amb menys reserves a hotels i restaurants.

Amb tot, esperen que la previsió del descens de temperatures «permeti encarar la temporada amb més alegria». Fins ara, a Vallter només hi havia obertes les dues pistes de debutants amb tres remuntadors i la zona de trineus. «Convé que nevi», insistia Serra, que detallava que tot i que es poden ajudar produint neu amb canons, no és viable fer tota la que necessiten perquè «la xarxa de neu artificial és només de suport a la natural». «Quan hagi passat l’episodi de vent, que sol durar entre dos i tres dies, mirarem si podem obrir alguna pista més», conclou.

Vent intens

La ventada, precisament, va continua sent molt forta ahir als cims del Pirineu i a l’Empordà i els Bombers de la Generalitat van haver d’atendre una quinzena d’avisos, la majoria per retirar branques o arbres caiguts o elements de façanes que amenaçaven de caure a la via pública. A Palamós, per exemple, van haver de treure un parell de planxes metàl·liques del sostre d’una casa de dues plantes, que s’havien desprès pel fort vent. De fet, les ratxes de tramuntana van fregar per tercer dia consecutiu els 80 km/h en nombroses poblacions com Figueres, Verges, Navata, Borrassà, la Bisbal d’Empordà i Sant Pere Pescador, segons dades de les estacions automàtiques de Meteocat i Meteoclimatic.

La ratxa màxima de vent d’ahir diumengee s va tornar a registrar, però, a la muntanya de Portbou, amb 139,3 km/h, seguida de Das, a la Cerdanya, amb 105,5 km/h, i el pantà de Darnius-Boadella, amb 103,7 km/h.