Estudiants de Sant Joan de les Abadesses formen una cadena humana per traslladar els llibres a la nova biblioteca

Es vol que els usuaris "es facin seu" l'edifici de Duran i Reynals, ara reformat, que permetrà tenir molt més espai

Vídeo: Cadena humana amb estudiants a Sant Joan de les Abadesses per traslladar els llibres a la nova biblioteca

ACN

ACN

Estudiants de Sant Joan de les Abadesses han fet aquest dimecres una cadena humana per traslladar els llibres de la biblioteca Josep Picola, al carrer Rovira, fins al seu nou emplaçament, l'edifici històric de l'arquitecte Duran i Reynals situat a menys de 200 metres. En els pròxims dies mouran els prop de 8.000 llibres de forma manual i un a un amb l'ajuda dels estudiants. "Volem que es facin seva la nova biblioteca", explicava aquest dimecres la regidora d'Ensenyament del municipi, Montserrat Tallant. La propietat de l'edifici és la Fundació Espona amb qui el consistori ha arribat a un acord de lloguer durant 10 anys. Les obres de millora han costat més de 264.000 euros i s'han assumit amb diferents ajuts i fons propis del consistori.

El final de la cadena humana a la nova biblioteca de Sant Joan de les Abadesses.

El final de la cadena humana a la nova biblioteca de Sant Joan de les Abadesses. / ACN

"Manteniu l'ordre dels llibres". Aquesta era una de les instruccions més escoltades aquest dimecres al matí durant la cadena humana. Els joves es passaven un a un els diferents volums de llibres seguint l'ordre establert des del punt original, l'antiga biblioteca. Malgrat la feina continuada on no s'hi valia badar, els estudiant de l'institut escola Mestre Andreu han trobat la manera de fer-ho més amè, rient i fent bromes entre ells.

I com a supervisors, hi havia professors del centre i treballadors de l'Ajuntament. S'ha tallat el trànsit a la zona per poder fer la cadena amb tranquil·litat. La regidora d'Ensenyament, Montserrat Tallant, admetia que avui ha sigut una prova i que confien que demà tot sigui encara més fluid.

"És molt divertit", explicava la Júlia Roca, una alumna de primer d'ESO. Era la número 2 de la cadena i admetia que, com a bona lectora que és, està contenta amb el canvi perquè es guanyarà molt més espai. Passaran de tenir una seixantena de m2 a tenir-ne 325 m2. Tallant explica que el canvi era urgent perquè la limitació d'espai era un autèntic problema per al dia a dia de la biblioteca, amb clubs de lectura i altres activitats concorregudes com els jocs de taula. "Les biblioteques d'ara són centres culturals", ha afirmat tot dient que Sant Joan farà un pas important.

"Era una bona manera de guanyar temps"

Per a la tècnica de la biblioteca, Anna-Belén Avilés, fer participar els alumnes amb el trasllat és "molt emocionant" i pràctic a la vegada. "S'ha planificat perquè els llibres surtin un a un i que arribin a la seva estanteria definitiva", ha detallat, tot dient que la cadena era "una bona manera de guanyar temps". La setmana vinent faran una repassada per comprovar que tot està al seu lloc però "el gruix de la feina ja estarà feta", diu amb un somriure.

Es recupera un edifici singular

A més de guanyar un equipament, la nova ubicació permetrà assegurar el patrimoni de la vila, donant ús a un edifici d’estil neorenaixentista de l’arquitecte Duran i Reynals. L'edifici va ser construït entre el 1930 i el 1935 sota el mecenatge de Jaume Espona. Des dels seus inicis va acollir infants en la seva primera etapa educativa i, recentment, l’alumnat de Secundària de l’Institut Escola Mestre Andreu, abans de la construcció del nou edifici a la Coromina del Bac. Des de llavors, l'edifici havia quedat en desús i amb risc de degradar-se.

Els treballs de restauració han permès adequar antigues aules en espais més diàfans i funcionals, tot mantenint elements originals com el terra. També s'ha aprofitat per reparar els danys de filtracions i renovar els tancaments, entre d'altres actuacions.

Amb la nova ubicació, serà un primer pas per arribar els 520 m² que descriu el pla funcional redactat el 2014. Aquesta és la superfície que especifica el Mapa de Lectura Pública de la Generalitat per a municipis de més de 3.000 habitants. L'espai que falta per arribar a la xifra final s’aconseguirà gràcies a la segona planta i amb l’adequació de la resta de l’edifici pendent de reformar. La nova biblioteca disposa d’un porxo d’entrada, tres vestíbuls, dues sales per a serveis interns, tres banys, tres zones de lectura i una per a revistes i un porxo posterior.

El trasllat del fons amb la cadena humana es continuarà els pròxims dies amb alumnes de l'institut escola. També hi estan convidats els membres del club de lectura i tots els veïns que vulguin donar-hi suport. La inauguració oficial serà el pròxim 11 de febrer. Durant tot el mes, els usuaris que ho vulguin podran fer-se el carnet gratuïtament.