El servei d'emprenedoria d'Olot duplica les atencions respecte al 2020

Les dones són les que més ho utilitzen i gairebé tothom és de la comarca

La regidora d'Empresa a l'Ajuntament d'Olot, Gemma Canaliasa

La regidora d'Empresa a l'Ajuntament d'Olot, Gemma Canaliasa / Ajuntament d'Olot

ACN

El servei d'emprenedoria d'Olot ha completat aquest 2022 un total de 226 atencions; se n'han efectuat setze més que el 2021 i el doble que el 2020, quan se'n van fer 113. La majoria de les 156 persones que han requerit l'atenció són emprenedors, que han acumulat un 25% de les atencions sol·licitant suport en tràmits o gestió econòmica. Les dones continuen essent les que més utilitzen el servei (53% del total). Per procedència, el 54% dels atesos són d'Olot, seguit d'un 40% de la Garrotxa i un 6% de fora de la comarca. A més, s'han incrementat els tallers a les escoles i recuperat les xifres prepandèmiques d'empreses creades a través d'aquest servei. Les dades les ha anunciat aquest dijous la regidora d'Empresa d'Olot, Gemma Canaliasa.

Pel que fa a la seva situació laboral, el 74% de les persones ateses són ciutadans i ciutadanes en actiu i el 45% disposen de formació universitària; i un 44% formació en educació secundària. Amb la voluntat de facilitar al màxim el servei, al llarg del 2022 s'ha continuat oferint les atencions en línia per ajudar en la mobilitat i la conciliació dels usuaris, tot i que el 96% de les atencions han estat de forma presencial.

Pel que fa a la tipologia de negocis creats; els divuit usuaris que han impulsat les seves empreses s'han focalitzat en diversos sectors tals com el comerç, la restauració, el servei a les persones (fisioteràpia, bellesa...) o serveis a les empreses (mecànica agrària, mecanitzats, gestió energètica...). Pel que fa a la xifra, es tracta del mateix nombre d'empreses creades que el 2019.

El servei d'emprenedoria d'Olot

El servei d'emprenedoria és una de les línies de l'Àrea d'Empresa de DinàmiG (l'agència d'Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa) des d'on s'impulsen projectes i accions que permeten incidir en la promoció d'activitats empresarials. A part, s'encarreguen de l'organització de la Garrotxa Emprèn i dels Premis 100% Emprenedors, reconeixements dels quals en aquestes nou edicions anteriors s'han rebut més d'un centenar de projectes i s'han entregat 33 distincions.

Un altre dels projectes que es porten a terme des d'aquesta àrea són els tallers d'emprenedoria en l'àmbit educatiu. Al llarg de l'any passat, s'han fet diverses sessions: de creativitat, focalitzades en la creació d'un pla d'empresa, models de negoci i experiències emprenedores.

Aquests tallers s'organitzen conjuntament amb l'Àrea de Cultura i Educació, i amb la col·laboració especial del Campus Garrotxa i d'emprenedors i emprenedores que han utilitzat el servei d'emprenedoria de DinàmiG.

En aquest sentit, durant el 2022 s'han dut a terme 25 sessions que han permès acostar el camp de l'emprenedoria a uns 450 estudiants garrotxins d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius, una xifra que representa 170 alumnes més que el 2021. Alhora, des de principis d'any, ja s'han programat onze sessions més a centres educatius amb un total de 240 alumnes.

A part, es fan seminaris d'emprenedoria en col·laboració amb la Fundació d'Estudis Superiors d'Olot (FES d'Olot) que permeten als assistents aprofundir en diferents temàtiques relacionades amb la planificació del negoci, finances, tràmits i comunicació. En total, aquest 2022 hi han assistit 186 participants.

Paral·lelament, els usuaris que ho requereixen, disposen de l'experiència del grup de mentors; un equip format per jubilats amb una àmplia trajectòria empresarial que es posen a disposició de les persones emprenedores per oferir-los el seu coneixement i experiència.

L'espai de 'coworking', ple

L'Àrea d'Empresa de DinàmiG també s'encarrega de la gestió de l'espai de 'coworking' Ca-nyera. Tres anys després de la seva posada en marxa es troba al 100% de la seva capacitat amb onze empreses que utilitzen divuit llocs de treball existents. Es tracta de productores d'audiovisuals, agència de viatges i guiatge, arquitectura, estratègies de comunicació o anàlisi de dades i Big Data.

L'espai està situat al carrer Aigua número 5 d'Olot i disposa de 175 metres quadrats de superfície als antics Magatzems Guitart. La iniciativa forma part del conjunt d'accions impulsades des del Pla Integral d'Accions de Millora (PIAM) del Nucli Antic per esdevenir un element dinamitzador i integrador de la zona.