Les agressions contra funcionaris a la presó de Figueres augmenten un 54%

Durant el 2022 se'n van registrar 60, de les quals 6 greus

L'interior de la presó del Puig de les Basses

L'interior de la presó del Puig de les Basses / Fuentes B.

DdG

Les agressions a funcionaris al centre penitenciari de Figueres, Puig de les Basses, van augmentar un 54% durant el 2022. Segons les dades del Departament de Justícia recollides pel sindicat CSIF , durant l'any passat se'n van produir 60, de les quals la majoria (54) de caràcter lleu. És la xifra més elevada dels últims sis anys, i en només un any han pujat de 31 fins a 54, un 74% més. Per contra, els incidents de tipus greu van disminuir durant el mateix període de temps (de 8 a 6).

Del total d’agressions, 9 van ser de tipus masclista, de les quals la majoria (6) van ser per conductes sexistes. En dues ocasions hi va haver violència sexual cap a la funcionària. 

El sindicat també ha comptabilitzat un total de 41 temptatives d’agressions a la presó gironina, que suposen una pujada d’un 24% (el 2022 se’n van xifrar 33). En total serien 101 incidències, que apleguen el 12% de les agressions que es van produir l’any passat als centres penitenciaris catalans.

El CSIF també recull les denúncies motivades per les agressions a funcionaris, i conclou que només se’n denuncien el 57%, essent les lleus les que queden més impunes. Tots els incidents greus han estat denunciats al jutjat competent.

En l’informe, el sindicat titlla les dades de «molt dolentes», i assegura que des de fa anys hi ha una «escalada de violència» contra el col·lectiu de funcionaris, amb dades que cada any van més a l’alça. L’any 2022 hi va haver 577 funcionaris agredits, segons les dades del Departament, un creixement d’un 48,6% respecte de l’any anterior, una xifra que el sindicat titlla d’«augment descontrolat». D’aquests incidents, 509 van ser de caràcter lleu. Pel que fa a les greus (68), es mantenen estables. Per centres, Brians 2 és el que més agressions de tipus greu concentra. Els mesos amb més agressions van ser el maig (67) i el desembre (62). 

Agents de l’autoritat

El col·lectiu reclama des de fa anys tenir consideració d’agents de l’autoritat per posar «fi a la impunitat que fa anys que hi ha als patis». D’altra banda, el sindicat recorda que les plantilles tenen una mitjana d’edat «asfixiant» i lamenta l’elevada interinitat del cos. En últim lloc, reclama millores en les infraestructures penitenciàries, ja que segons diuen, estan «obsoletes», tenen problemes d’abastiment elèctric, hi manquen elements de seguretat de videovigilància i hi ha portes que encara s’han d’obrir de forma manual.