La neu fa acte de presència a Girona i sorprèn la Costa Brava

Els flocs es deixen veure a Cadaqués, Roses, Palamós, Banyoles o Olot · Protecció Civil manté l’alerta per fort onatge, que aquest dimarts s’intensificarà

Les onades a l'Estartit, aquest dilluns per la tarda.

Les onades a l'Estartit, aquest dilluns per la tarda. / Meteocat

DdG

El Gironès havia quedat fora de totes les previsions de neu. Però mentre els gironins intentaven esquivar (amb un punt de gelosia, per què no dir-ho) enfarinades de postal a les xarxes socials (des del Tibidabo a Tarragona, passant per Matadepera o Terrassa), a les dues del migdia d'aquest dilluns van començar a caure els primers flocs de neu sobre Girona.

Les volves (tímides) van començar a esquitxar el cel, amb aquell deix romàntic que captiva fins i tot el més escèptic. Les finestres de les oficines (i els aparadors d’algunes botigues) ràpidament es van amuntegar de persones que volien donar fe de la nevada. Al carrer, els vianants immortalitzaven l’escena amb els telèfons mòbils. La nevada, que tot i ser testimonial (de fet, es va allargar poc més de mitja hora i no va agafar) va ser una injecció d’il·lusió i d’adrenalina.

La neu també es va deixar veure en poblacions poc habituals de la Costa Brava, des de Cadaqués a Palamós, passant per Roses, Palafrugell o Vulpellac. Els flocs també van fer acte de presència al Pla de l’Estany, la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya.

Protecció Civil ha mantingut l’alerta per neu a les comarques gironines durant la tarda, nit i matinada, entre els 200 i els 400 metres, amb acumulació de més de dos centímetres de neu. També es va activar una alerta per mala mar a la Costa Brava amb la previsió que, al llarg d'aquest dimarts, s’intensifiqui i augmenti l’onatge.

En el cas d’Olot, l’Ajuntament va activar en fase d’alerta el Pla Neucat i va demanar prudència en els desplaçaments. A Sant Feliu de Guíxols, segons ACN, el consistori va fer una reunió amb representants dels serveis municipals d’emergències davant les possibles nevades i pel temporal de mar. L’Ajuntament va decidir tancar l’accés a l’espigó de Garbí, a la zona del port i al tram de camí de ronda al seu pas per la ciutat.

El vent també va ser un altre dels grans protagonistes de la jornada. A Portbou, les ratxes van superar els 100 km/h. Els Bombers van rebre cinc trucades relacionades amb episodis de vent, com en el cas de Llers, on van bolcar una vintena de plaques solars.