L'Hospital Trueta, objectiu dels ciberdelinqüents pro Putin

L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya va bloquejar un atac al centre hospitalari a finals de gener

L'Hospital Doctor Josep Trueta de Girona

L'Hospital Doctor Josep Trueta de Girona / ANIOL RESCLOSA

Redacció

L'Hospital Josep Trueta de Girona és objectiu de ciberdelinqüents russos pro Putin. Segons informa el diari Ara, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha detectat atacs al centre hospitalari gironí i altres tres hospitals catalans -Sant Pau, la Vall d'Hebron i Clínic de Barcelona- i a altres sistemes de salut espanyols en una acció que estaria desvinculada de la protagonitzada pel grup de cibercriminals Ransom House a l'Hospital Clínic.

En el cas de l'Hospital Josep Trueta, el dia 28 de gener es va detectar un atac DDoS contra el servidor que els va dur a deixar la pàgina web inactiva durant unes hores. Segons fonts del centre hospitalari citades per l'Ara, l'Agència de Ciberseguretat el va detectar a temps aquest atac i el va bloquejar.

Un atac DDoS és quan un grup de persones o automatismes ataquen un servidor des de molts equips alhora. Aquest flux massiu de dades fa que els recursos del servidor acabin no sent suficients, la qual cosa provoca que col·lapsi i deixi de funcionar. Això fa que si es tracta d'un equip que manté una web, servei o comunitat, aquesta caigui al costat del servidor.

El cas és molt diferent al que està afectant aquests dies l'Hospital Clínic, en la qual els cibercriminals han usat un ransomware, un programa maliciós introduït en el sistema del centre hospitalari que xifra tot el contingut dels servidors fent-los inaccessibles. El cap de la Comissaria General d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra, Ramon Chacon, parlava en aquest cas d'una doble extorsió: Primer, els cibercriminals bloquegen el sistema per impedir que es pugui treballar. Després, les roben i amenacen de publicar-les o vendre-les a tercers. El gruix d'aquests possibles compradors són empreses del web fosc que les podrien utilitzar per cometre estafes.