Més de 8.000 gironins tenen una degeneració del nervi ocular sense saber-ho

Alerten que el 76% dels pacients amb glaucoma afirmen haver perdut molta visió per la malaltia

Una revisió ocular en una imatge d'arxiu.

Una revisió ocular en una imatge d'arxiu. / EFE

Laura Teixidor

Laura Teixidor

El glaucoma és una malaltia crònica que afecta, actualment, més de 80 milions de persones arreu del món. És neurodegenerativa i provoca de manera irreversible i progressiva danys al nervi òptic, que acaba derivant en una pèrdua de visió perifèrica. És, segons Joaquín Carratalá, president de l’Associació de Glaucoma per a Afectats i Familiars (AGAF), la causa més comuna de ceguesa al món. 

Segons dades aportades per l’organització, a Girona hi ha 17.235 persones diagnosticades de la malaltia i més de 8.000 que la pateixen sense saber-ho.

L’associació mostra preocupació perquè el 76% dels pacients amb glaucoma afirma haver perdut la visió a causa de la malaltia. Amb motiu de la Setmana del Glaucoma que es fa del 12 al 19 de març, l’AGAF vol destacar la importància d’un diagnòstic precoç que s’aconseguiria si tothom es fes una revisió ocular de manera periòdica, sobretot a partir dels 45 anys que és quan aquesta «ceguesa silenciosa» presenta la seva incidència més gran.

El glaucoma actualment no té cura, però hi ha medicaments destinats a frenar aquesta tendència progressiva de pèrdua de visió amb el principal objectiu d’evitar la ceguesa total.