L’oficina d’atenció a la víctima viu el seu rècord d’atencions amb més de 1.800 el 2022

De totes les atencions en van derivar 5.933 consultes durant l’any passat. L’atenció psicològica és un dels ajuts que més es dona

El Palau de Justícia, on hi ha la seu de l’oficina.

El Palau de Justícia, on hi ha la seu de l’oficina. / Aniol Resclosa

Eva Batlle

Eva Batlle

L’oficina d’atenció a la víctima del delicte de Girona va viure el seu rècord d’atencions durant l’any 2022. Va ajudar a més de 1.800 persones. De totes aquestes, en van derivar 5.933 consultes.

Aquest és un servei gratuït que ofereix atenció, suport i orientació a les víctimes i persones perjudicades per un delicte, i també és un punt de coordinació de les ordres de protecció de les víctimes de violència masclista. En el cas de la província de Girona es troba ubicada al Palau de Justícia.

Segons les últimes dades públiques del Departament de Justícia de la Generalitat, Girona es va situar com la tercera zona de Catalunya -es divideix en set- amb més persones ateses per aquesta oficina judicial (1.868).

La primera oficina amb més persones ateses va ser la de Barcelona, amb 5.920 persones

També hi ha una manera no presencial d’accedir a aquestes oficines, l’anomenat Servei d’Atenció Telemàtica a la Víctima del Delicte. Entre el gener i el desembre e 2022 va rebre 212 consultes d’arreu de Catalunya.

De les persones ateses durant l’any passat des de l’Oficina del Delicte de Girona se’n pot treure un perfil de gènere. La major part de les atencions són a dones: 1.692, això representa el 90% del total. Pel que fa a les persones estrangeres que van acudir al servei, en van ser un total de 150.

La majoria de les peticions fetes van ser per delictes relacionats amb la violència de gènere. Aquí hi ha des de lesions, maltractaments,, entre altres. També a destacar que els delictes sexuals ja siguin agressions o abusos també van ocupar part de la feina d’aquest servei.

Més de 3 atencions per víctima

Cada víctima va ser atesa per aquest servei més de tres vegades durant l’any passat a l’oficina gironina

Del total de les 5.933 actuacions del servei a Girona, s’ha de dir que se’n van derivar més de 3 atencions per víctima. A banda des d’aquesta oficina d’atenció jurídica també van realitzar 1.022 primeres acollides durant l’any passat. Aquestes consisteixen en la primera intervenció que es fa des del servei amb la víctima ja sigui telefònicament o de forma presencial, amb l’objectiu de crear un clima de confiança i recollir tota la informació necessària.

D’aquest primer contacte, en deriven un seguit d’actuacions. L’any passat es van fer 524 seguiments des de la de Girona. Una de les mesures que va derivar d’algunes consultes són actuacions d’informació i assessorament (2.662). 

També va haver-hi 297 casos d’acompanyament a judici però una de les actuacions més destacades és la intervenció psicològica que reben les víctimes durant tot el procés judicial. A Girona, durant el 2022, va haver-hi 1.518 casos en què es va activar aquesta ajuda. També es van realitzar fins a 1.767 actuacions d’informació jurídica bàsica.

La violència masclista també ocupa part de la feina d’aquesta oficina. De fet, a tot Catalunya es van actuar en 276 ocasions per fer la primera posada en contacte amb la víctima a causa de l’activació del protocol de violència domèstica.

Subscriu-te per seguir llegint