La jornada “L’ètica, en les relacions d’ajuda” reuneix 300 professionals a Olot

És un dels actes del 25è aniversari del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa

Acte d'obertura de la jornada del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa

Acte d'obertura de la jornada del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa / CASG

Redacció

Els Cinemes d’Olot van acollir dimecres la jornada ‘L’ètica en les relacions d’ajuda’ impulsada pel Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. L’activitat formativa, que va omplir una de les sales dels cinemes, es va focalitzar en l’ètica aplicada a la intervenció i ha reunit prop de 300 professionals de sectors diversos com l’educació, la sanitat, la seguretat, l’ocupació i dels serveis socials de la Garrotxa i d’arreu de la demarcació de Girona i Barcelona.

L’acte va comptar amb les intervencions i ponències del Director de la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull, Francesc Torralba, del professor emèrit de Filosofia, Joan Manuel del Pozo, la professora de Filosofia a l’UB i presidenta del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya, Begoña Roman, la professora d’ètica a l’UVic i Coordinadora de Formació i Recerca de la Càtedra Fundació Grífols UVic-UCC, Ester Busquets, i la Coordinadora de l’Espai de reflexió ètica del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, Margarida Coma.

L’any 2010 va néixer el Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya amb la voluntat de formar els professionals del sector perquè formessin part dels Espais de Reflexió Ètica i així poder deliberar i recomanar sobre la millor manera de procedir en aquelles intervencions professionals on apareixen problemàtiques ètiques.

En aquest sentit, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa va constituir el seu ERESS l’any 2013, i fruit del treball realitzat i de la formació de totes les seves professionals, acaba de publicar-se el llibre recopilatori de recomanacions en diferents pràctiques deliberatives. Aquest llibre i les tècniques que s’hi desgranen és un dels elements clau que s’han presentat aquest dimarts durant la jornada formativa a Olot.

Aquesta trobada professional forma part dels actes i activitats de commemoració dels 25 anys del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa que aquest 2023 commemora un quart de segle al servei de la ciutadania. A part de la presentació del llibre, la jornada de treball també ha tractat les experiències sobre l’ètica com a espai comú i element transversal en organitzacions públiques, privades i sense ànim de lucre; així com els elements que la fan factor clau en qualsevol gestió i intervenció.

“Hem de pensar que l’ètica ens interpel·la a tots i totes; quan ens plantegem problemes ètics en el nostre dia a dia és que estem oferint reflexió i, per tant, qualitat en la nostra actuació. També és de vital importància poder compartir les situacions que sorgeixen, amb la voluntat d’establir més xarxa i complicitats professionals, coordinar els sectors d’actuació i millorar els nostres serveis i atenció”, assegura Teia Fàbrega, directora del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.

Francesc Torralba, durant la seva intervenció

Francesc Torralba, durant la seva intervenció / CASG

25 anys del CASG

El desembre de 1997 es va crear el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa que entra en funcionament a partir de 1998. Impulsat pel Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament d’Olot, el CASG neix amb la voluntat de treballar de manera coordinada en la prestació dels serveis socials als municipis de la comarca: des de l’acompanyament en l’atenció a la infància i joves i les seves famílies passant per l’atenció a les persones en situació de dependència, situacions de pobresa o la intervenció en la comunitat.

Per commemorar els 25 anys d’existència i apropar el coneixement dels seus serveis a la ciutadania; des del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa s’han programat un conjunt d’activitats. D’una banda, s’han previst sis caminades populars, gratuïtes i obertes a tota la ciutadania que permeten redescobrir els principals paratges naturals i elements patrimonials de la Garrotxa. Les caminades han començat aquest passat cap de setmana i s’allargaran fins al mes de novembre a diferents municipis garrotxins.

D’altra banda, el proper 29 de març a les 19 h a la Sala Torín s’ha previst l’acte institucional de commemoració del 25è aniversari del CASG que comptarà amb les reflexions de Manel Muntada i Fernando Fantova, els quals debatran sobre els serveis socials, objectius i organització.