Últims passos perquè la vacuna d'Hipra arribi al mercat

L'Agència Europea de Medicaments inicia l'avaluació per autoritzar la comercialització del vaccí

Vials d'Hipra, en una imatge d'arxiu.

Vials d'Hipra, en una imatge d'arxiu. / Aniol Resclosa

DdG/ACN

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha iniciat l'avaluació per autoritzar la comercialització de la vacuna de la firma gironina Hipra, segons ha informat aquest dimecres. Així, l'empresa fa front als últims passos per aconseguir que el vaccí arribi al mercat. Un cop feta l'avaluació, el comitè de medicines humanes de l'EMA (CHMP) informarà si recomana o no una autorització condicional de comercialització. Serà la Comissió Europea, en base a aquesta informació, qui prendrà una decisió vinculant.

Fonts d’Hipra consideren que es tracta d’un «pas més», ja que l’Agència Europea del Medicament els ha informat de la finalització de la revisió de la vacuna «amb èxit». Malgrat tot, des de la companyia es mostren prudents i no afirmen que l’aprovació, prevista per a la setmana vinent, sigui una realitat. 

La farmacèutica d’Amer fa temps que està produint grans quantitats de la vacuna i, tant bon punt rebi l’aprovació, podrà iniciar la comercialització. Cal recordar que ja té compromisos acordats, com el pacte amb la Unió Europea, qui assegura la compra de 250 milions de dosis per a catorze països. De forma paral·lela, Hipra està estudiant l’efectivitat de la vacuna contra la nova subvariant de la covid-19.

A més, recentment ha transcendit que el Ministeri de Sanitat ha comprat tres milions de dosis de la vacuna per tal de «disposar d’alternatives davant de diferents necessitats de la població». Tot i així,per fer efectiva aquesta compra, és necesssari que la vacuna rebi l’autorització europea.

En la reunió del gener passat, per primera vegada la vacuna d’Hipra estava sobre la taula i hi havia l’opció de posar punt final al rolling review (revisió contínua), que va començar el març de l’any passat, de la documentació presentada per la farmacèutica. Però el comitè no va acabar acceptant-la i, aquest mes de febrer, tampoc. La previsió inicial era que la vacuna s’aprovés abans de l’estiu, però l’Agència Europea del Medicament va demanar documents addicionals a la multinacional d’Amer.