El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà demana la suspensió del Ral·li de la Llana Ripollès que passarà per carreteres d'aquesta comarca així com d'Osona i Garrotxa. Denuncien que, en plena sequera, una activitat com aquesta "farà disparar el risc d'incendi" per l'augment del trànsit rodat i el públic que atrau. Lamenten que, en un context d'emergència climàtica encara s'autoritzin ral·lis fora dels circuits establerts. També es queixen que deixarà els veïns del nucli de Malanyeu i diverses cases aïllades del camí municipal que comunica amb La Nou sense poder accedir a casa o havent-se de confinar durant hores. Mentre duri la cursa, tampoc es podran fer activitats com excursionisme o ciclisme.

Els veïns més afectats, segons el comunicat, seran els d'aquests indrets esmentats. Entre les 8.30 h i les 14.30 h no podran entrar ni sortir de casa, excepte 18 minuts que, segons es queixen, no és temps suficient ni per anar al nucli de població amb comerços més propers i tornar. I tot, diuen, per una activitat privada.

Des de la plataforma ecologista, demanen a les administracions competents que prohibeixin l'activitat així com la suspensió de "tota activitat automobilística de caràcter lúdic" que es vulgui fer al territori a partir d'ara. Una decisió que s'hauria de mantenir fins que no s'assoleixin els compromisos de reducció de CO2 establerts per la UE, detallen en un comunicat. A més a més, reclamen que es facin estudis d'impacte ambiental i de llicència ambiental per les activitats de lleure a la natura i que prevalgui "la protecció de les persones i la llibertat de moviments per sobre d'activitats de caràcter privat".

Entre els arguments que esgrimeixen per no fer-lo, també hi ha el que consideren un "efecte crida" durant les setmanes prèvies i posteriors de la cursa, amb persones que també volen fer el mateix recorregut, fent que hi hagi més contaminació pel trànsit rodat i afectacions sobre la fauna.

Al text subratllen que aquest ral·li és una mostra més de "neocolonialisme", en què el territori "només és una font de recursos o un abocador de residus" i que, en aquest cas, "el recurs a explotar són les activitats pseudoesportives de caràcter lúdic". I neguen que sigui una activitat per "revitalitzar" zones despoblades. Si realment es vol aconseguir això, diuen, el que cal és potenciar l'habitatge, ajudar els negocis i millorar les comunicacions i els serveis públics a aquests indrets.

Canvi de dates per reduir molèsties

El Motor Club Sabadell, organitzador de l'acte, va explicar fa uns dies que havien decidit canviar de dates i passar-lo a la primavera. Fins ara es feia a finals d'estiu, però es va acordar el canvi, segons diuen, amb les entitats socials i polítiques del Ripollès en ser dies de molta activitat i mobilitat agrícola i ramadera. La 24a edició es farà de les 8 del matí a les 9 del vespre aquest dissabte i passarà pel Ripollès, Berguedà, Osona i Garrotxa, sumant prop de 400 km dels quals 126 seran cronometrats. Aquest divendres també es faran les verificacions i els trams de proves per als participants.