Els metges premien Neurocirurgia del Trueta i els doctors Coll de Tuero i Llistosella

Reconeixen el servei per les tècniques innovadores i la visió de futur. També s'han donat cinc beques de formació Joan Bruguera, tres més que l'any passat

Laura Teixidor

Laura Teixidor

El Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) ha lliurat aquesta a la tarda els vuitens premis Bonastruc ça Porta a la trajectòria professional mèdica en un acte que ha omplert la sala d’actes de la seu col·legial. 

D’una banda, el Col·legi ha reconegut el servei de neurocirurgia de l’hospital Trueta per oferir una assistència completa i d’alta complexitat i per ser pioners en tècniques innovadores i amb visió de futur. El servei fa el 90% de l’especialitat al Trueta, excepte la cirurgia de l’epilèpsia, la part de la cirurgia vascular i l’estimulació cerebral profunda, aspectes que estan ordenats pel CatSalut a determinats hospitals. A més, el servei està dotat d’un equipament tècnic equiparable a qualsevol servei neuroquirúrgic d’un hospital terciari i actua com a hospital de referència de tota la Regió Sanitària de Girona.

El 2009 va adquirir el primer navegador cerebral que permet fer cirurgies navegades de tumors cerebrals d’alta complexitat i desenvolupar totes les tècniques quirúrgiques cerebrals del moment. Aquesta unió d’altes prestacions i l’aval dels resultats en pacients han situat el Trueta com el tercer hospital de l’ICS en complexitat neuroquirúrgica, de forma ininterrompuda, des d’aleshores fins avui. 

El cap del servei, Jordi Rimbau, ha recollit el premi en nom de l’equip i ha destacat que la unitat ha anat fent camí «a poc a poc». Ha considerat que el premi és un «estímul» per anar endavant tenint en compte que venen temps en què la tecnologia tindrà un paper «important» i hi haurà sobrecàrrega. 

Seguidament, el Col·legi ha guardonat dos metges amb llarga trajectòria a Girona en la seva especialitat. En primer lloc, el dermatòleg Enric Llistosella Llach, per la seva «empenta» per integrar la dermatologia en l’àmbit hospitalari i pel seu estudi de la Síndrome de Birt-Hogg-Dubé. Llicenciat a la Facultat de Medicina de l’hospital Clínic de Barcelona, va obtenir la 70a posició MIR d’entre prop de 20.000 aspirants i es va especialitzar al Servei de Dermatologia de l’Hospital de Sant Pau. El 1988 va començar a col·laborar a l’hospital Trueta quan no existia la dermatologia en l’àmbit hospitalari. No va ser fins al 2001 que va entrar formalment com a metge per formar el que seria l’embrió de l’actual Servei de Dermatologia.

Destaca en la seva trajectòria l’estudi de la Síndrome de Birt-Hogg-Dubé, una malaltia hereditària rara que, a part de lesions a la pell de la cara, podia presentar afectacions pulmonars i tumors renals. A partir del 1994 va començar a diagnosticar pacients amb aquests símptomes que, posteriorment, va derivar a la Unitat de Càncer Hereditari de l’ICO.

Llistosella és referent en dermatologia i va convertir Girona en l’epicentre de l’estudi d’una malaltia rara

Aquestes recopilacions es van presentar a la reunió anual de la dermatologia catalana del 2016 que va tenir lloc a Girona a través d’una comunicació del doctor Llistosella sobre 22 casos. Va ser la més extensa de l’Estat i no només va obtenir el premi a la millor comunicació de la jornada sinó que va convertir Girona en l’epicentre de l’estudi i seguiment d’aquesta malaltia. De fet, a Girona s’ha creat la primera associació estatal d’afectats per la Síndrome de Birt-Hogg-Dubé. Llistosella es va jubilar de l’exercici públic el 2018 i continua visitant a la seva consulta privada.

Durant la gala, Llistosella ha posat en valor el camí complicat de la dermatologia i de la lluita constant per a crear el servei al Trueta. «Al principi se’ns veia com una mena de bruixots que fèiem remeis per a la pell però vam acabar tenint el nostre lloc i durant molt de temps la doctora Sitjas i jo vam tenir molta feina perquè érem els únics per a molta població», ha recordat.

Finalment, el Dr. Gabriel Coll de Tuero, metge de família, ha rebut un premi Bonastruc ça Porta per la seva «vocació» de servei públic i per la seva tasca investigadora i de gestió.

Nascut el 15 d’octubre del 1955 a Santa Coloma de Farners, el Dr. Coll de Tuero es va llicenciar en Medicina i Cirurgia a la Universitat de Barcelona i es va especialitzar en medicina familiar i comunitària a la Vall d’Hebron. Va ser metge titular durant gairebé 20 anys a la Cellera de Ter i cap de Servei de Medicina Familiar i Comunitària a l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) durant 2 anys. També va ser director dels Serveis d’Atenció Primària i gerent territorial de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Coll del Tuero va ser metge de família prop de vint anys a la Cellera i va centrar la recerca del cor i la diabetis

El Dr. Coll de Tuero va compaginar la seva tasca assistencial amb una tasca investigadora a la Unitat de Recerca de l’IAS i a la Unitat de Suport a la Recerca de l’ICS Girona. La seva recerca en risc cardiovascular, hipertensió arterial i diabetis va ser un referent. Es va jubilar de l’exercici públic el 2019 i va passar a fer exercici privat i alguna petita tasca investigadora.

Quan ha recollit el premi, ha reivindicat l’especialitat de Família, ja que és «oblidada». Ha remarcat la importància del treball en equip per a poder-se dedicar a altres vessants a part de l’assistència «per no caure en el desànim i la rutina».

Cinc beques Bruguera

Durant la cerimònia, també s'han lliurat cinc beques Joan Bruguera -tres més que l’any passat- per a formació mèdica que atorga la Fundació Joan Bruguera de Girona, formada per l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona i el Col·legi. S'han donat a Cristina Farrés Pla, Judit López Fernández, Maria Teresa Albiol Quer, Bernat Gómez Herrera i Pau Vilardell Rigau, que podran fer estades formatives a hospitals internacionals, estudiar un màster o liderar algun projecte innovador a Girona.