Girona, Figueres i Lloret concentren les denúncies per LGTBI-fòbia

Els Mossos van recollir 23 casos durant el 2022 uL’ObservatoriContra l’Homofòbia comptabilitza quatre incidències aquest any

Diverses poblacions gironines es van sumar ahir a la commemoració del Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia amb l’objectiu de conscienciar sobre les violències i discriminacions que pateixen les persones. La bandera amb els colors de l’arc de Sant Martí va lluir als balcons de molts consistoris i en algunes ciutats, com a Girona, es van organitzar concentracions per fer una crida a «reflexionar» sobre l’«alarmant» LGTBI-fòbia que persisteix a la societat i que impossibilita a les persones del col·lectiu de viure en pau i en ple exercici de drets i llibertats.

L’any passat, els Mossos d’Esquadra de la Regió Policial de Girona van rebre vint-i-tres denúncies per casos de LGTBI-fòbia, una menys que l’any anterior. Aquests casos suposen la majoria dels emmarcats en els delictes d’odi i discriminació, que van sumar 46 denúncies l’any passat. Girona (12), Figueres (6 ) i Lloret (4) concentren la majoria de les denúncies, segones les dades obertes dels Mossos d'Esquadra. Per tipus d’infracció delictiva que suposen aquests fets, la major part són lesions, assetjament o bé delictes contra l’exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques.

 De gener a mitjans de maig del 2023 ja s’han produït un 15,8% més d’incidències LGTBI-fòbiques que el mateix període de l’any passat a Catalunya, ha advertit l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH).

En el període comprès entre l’1 de gener al 15 de maig s’han registrat 110 incidències per LGTBI-fòbia a Catalunya, davant de les 95 comptabilitzades en el mateix període del 2022, segons l’anàlisi de l’entitat. Per províncies, Barcelona va ser la que va computar més incidències (71,8%), superant els dos terços del total, amb 79 casos, i a molta distància de la resta de províncies (6 a Tarragona, 4 a Girona i 1 a Lleida). La resta es van presentar de forma digital i no consta el lloc on es van produir.

Pel que fa a la naturalesa de les incidències, les agressions verbals són el tipus de discriminació més registrat (27,3%), amb 30 casos, seguit de mostres d’odi i exaltació (23,6%), amb 14 casos.

En tercer lloc, les agressions físiques (18,2%), amb 20 casos, la majoria exercides amb agressions verbals i/o amenaces i, a continuació, el tracte inadequat (12,7%), amb 14 casos.

L’home gai és el col·lectiu que ha patit més incidències (56%), amb 65 persones atacades, seguit del col·lectiu trans (24,1%), amb un total de 28 (15, més de la meitat, a dones trans).