La UdG i el CTFC desenvolupen una aplicació mòbil per monitoritzar la vespa asiàtica a Catalunya

Està dirigida la sector de l'apicultura per controlar l'expansió de l'espècie i l'impacte que té sobre les abelles

Un apicultor utilitzant l'aplicació

Un apicultor utilitzant l'aplicació / UdG

ACN

La Universitat de Girona (UdG) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) han desenvolupat una aplicació mòbil per fer un seguiment de l'activitat de vespa asiàtica arreu del territori català. L'aplicació s’ha creat en el marc del projecte 'ALERTA VELUTINA' i es presentarà al sector aquest divendres en una jornada a Santa Coloma de Farners. L'eina està dirigida al sector de l'apicultura per controlar l'expansió d'aquesta espècie i l'impacte que exerceix sobre colònies d'abelles de mel en temps real.

Això és precisament el que el grup de recerca en Biologia Animal de la UdG està investigant. La recerca es fa en col·laboració de professionals de l’apicultura, el CTFC, la Diputació de Girona i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Els resultats obtinguts fins ara posen de manifest que existeix una enorme variabilitat en la pressió de la vespa asiàtica al llarg dels mesos, entre anys i entre zones diferents.

"Fins ara no disposàvem d'una eina que ens permetés recopilar aquestes variacions en un territori relativament extens; sí que existien aplicacions mòbils i pàgines web per a registrar l'observació d'individus o nius de vespa asiàtica, però no una eina adreçada al sector apícola", explica la investigadora de la UdG Núria Roura.

L’aplicació desenvolupada vol ser "una eina pràctica" per al seguiment de l’activitat de la vespa asiàtica en explotacions apícoles, dirigida al sector apícola i a gestors.

El projecte té una durada de tres anys i està finançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.

Amb l’aplicació i la pàgina web, l’equip investigador i els apicultors podran monitoritzar periòdicament l’activitat de la vespa asiàtica en els abellars i fer un seguiment de les variacions temporals de la mateixa en ruscs distribuïts arreu del territori català.

L’aplicació mòbil està disponible per a Android i iOS, permet als apicultors registrar els assentaments (localització a nivell municipal, número d’arnes, mesures de control de vespa asiàtica, entre altres) i iniciar comptatges de vespa asiàtica. A nivell individual, cada apicultor o persona que participi en el projecte podrà consultar les dades pròpies a través de la mateixa aplicació o la web, i comparar els seus diferents assentaments així com l’evolució de la vespa en forma de gràfica. Com que hi participaran molts apicultors de diferents punts de Catalunya, es podrà obtenir una informació global en temps real de l’expansió de la vespa en el territori i l’activitat que hi ha a cada lloc.

Tant l'aplicació com la web es presentaran divendres a Santa Coloma en el marc de la jornada 'Enemics de l'abella de la mel: varroa o vespa asiàtica?'. Durant la jornada es presentaran els primers resultats del projecte ALERTA VELUTINA i es posarà de manifest l’impacte que pateix el sector apícola per part de dues espècies invasores: la vespa asiàtica i la varroa.

La varroa, una altra espècie invasora

La varroa (Varroa destructor) és un àcar paràsit introduït accidentalment a Europa als anys 80 i actualment es considera una de les plagues més greus que afronta el sector apícola a nivell mundial, ja que debilita i causa la mort de les colònies d’abella de la mel. Aquesta situació es veu agreujada per la recent introducció de la vespa asiàtica, la qual exerceix una pressió addicional durant els mesos de tardor que en molts casos posa en risc la supervivència de les colònies durant els mesos d’hivernada.