«Amb deu minuts per cada visita oncològica no tenim temps de tractar la sexualitat»

Les seqüeles invisibles del càncer. La malaltia i el tractament poden afectar tant la sexualitat com la funcionalitat sexual i, tot i ser un problema bastant comú que afecta de manera directa al dia a dia i a la qualitat de vida, el desconeixement al voltant d’aquest tema i el pudor que produeix parlar-ne fa que pugui passar desapercebut. Una jornada aborda la problemàtica, amb presència d’especialistes i un testimoni.

La jornada a la sala d’actes de l’hospital Trueta, ahir a la tarda.

La jornada a la sala d’actes de l’hospital Trueta, ahir a la tarda. / Marc Martí Font

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Els problemes en la funció sexual i intimitat són conseqüències freqüents del càncer i dels seus tractaments. Malgrat tot, normalment passen en un segon pla perquè els professionals admeten que no hi donen prou importància -normalment per manca de temps- i els pacients no en parlen per desconeixement i desconfiança amb el personal sanitari.

Per tal de posar en relleu les repercussions físiques, disfuncions sexuals i alteracions que es produeixen en un diagnòstic de càncer, l’hospital Trueta i l’Associació contra el càncer a Girona van organitzar ahir una jornada conjunta amb la participació de diversos especialistes i un testimoni que va explicar la seva vivència personal.

Marta Gilart, de 24 anys, va patir càncer de mama fa dos anys, en plena pandèmia, i des de llavors, que viu en un estat de menopausa constant. Lamenta que quan li van diagnosticar la malaltia, ningú li va explicar les conseqüències que tindria en l’àmbit de la sexualitat ni com ho havia de tractar. «Sort que soc activa a les xarxes socials i vaig crear un grup d’afectades per poder-ne parlar, això és el que em va ajudar més», explica.

Miquel Alonso, ginecòleg i cap de la Unitat Funcional de càncer de mama del Trueta, va explicar que en les primeres consultes es parla sobre el tractament i va admetre que no s’aborda prou la sexualitat. «Tot i així, sempre intento introduir el tema, encara que hi ha pacients que els costa molt obrir-se». Sònia del Barco, oncòloga de l’ICO, va afegir que els pacients que no pateixen càncer tampoc parlen de sexualitat amb el metge de família, «és un tema tabú i els metges no estem suficientment formats». Per altra banda, lamenta la manca de temps. «Si només tenim deu minuts per cada visita, no podem tractar-ho».

En la jornada també es va parlar dels efectes en els homes, sobretot quan pateixen càncer de pròstata. Rafel Fuentes, especialista en aquest camp, va explicar que els tractaments interfereixen directament en la disfunció erèctil. «En aquest cas, sí que ho tractem des del primer dia perquè el pacient pot triar el tractament tenint present les conseqüències, tot i així normalment als pacients els costa molt aprofundir en el tema». 

Per altra banda, Gilart va lamentar que a vegades s’incideix massa en la penetració i la sexualitat engloba molts altres factors. «D’entrada era totalment calba i no em reconeixia al mirall i si no t’identifiques és molt difícil tenir desig sexual, em vaig quedar sense sensibilitat en un pit i he d’anar al fisioterapeuta perquè tinc molt dolor vaginal; de totes aquestes seqüeles no se’n parla».

Finalment, també es van tractar els problemes en la sexualitat en pacients amb altres tipologies de càncer i es va donar valor a la tasca dels psicooncòlegs, clau per a la recuperació dels afectats.

La setena edició de l'Oncoswim ja ha recaptat 55.000 euros

Vint-i-sis equips d’entre quatre i cinc nedadors i nedadores es llençaran a l’aigua el pròxim 27 de maig per participar a la setena edició de l’Oncoswim, la travessia solidària de 30 km de natació en aigües obertes organitzada per Radikal Swim i la Fundació Oncolliga Girona per recaptar fons per a la recerca del càncer de mama triple negatiu, un dels més agressius i que afecta sobretot a dones joves. Per participar a l’Oncoswim, els equips han de fer un donatiu mínim de 600 euros, tot i que la majoria supera amb escreix aquesta aportació. Fins al moment hi ha recaptats prop de 55.000 euros, però el comptador no s’aturarà fins al mateix dia de la prova. A aquestes aportacions s’hi sumen els donatius a Dorsal 0 i les inscripcions a la Milla Solidària, una nedada més popular que se celebra el mateix dia a la tarda, entre Llafranc i Calella de Palafrugell (1,6 km).

Subscriu-te per seguir llegint