Els Mossos «més propers» de Girona

El Grup de Proximitat són referents per les botigues de la ciutat, els informen de nous fets delictius i quan en pateixen els fan un seguiment · També reben informacions dels botiguers que els ajuden a indentificar nous delinqüents

Una visita dels agents del Grup de Proximitat aquesta setmana en una botiga del carrer Nou.

Una visita dels agents del Grup de Proximitat aquesta setmana en una botiga del carrer Nou. / ANIOL RESCLOSA

Eva Batlle

Eva Batlle

Són els Mossos «més propers» als ciutadans de Girona. Aquest és el seu objectiu i del que fan bandera els membres del Grup de Proximitat dels Mossos d’Esquadra. Pertanyen a Seguretat Ciutadana però tenen unes funcions diferents dels seus companys, ja que el què fan és prevenció i patrullatge i són la cara visible i fan d’interlocutors amb els comerciants. El caporal que lidera el Grup de Girona, Pep Blanco destaca que sempre són al carrer i sobretot patrullen a peu i amb moto. Tot i que a l’hivern opten pel cotxe. 

Aquest Grup va néixer fa uns 15 anys, ha anat evolucionant i els seus membres -vuit- són coneguts a la ciutat perquè hi porten molt de temps. La seva feina es concentra sobretot a la zona de l’Eixample i el Barri Vell que és on hi ha més casuística delictiva en establiments. La majoria dels delictes de què fan tasques de prevenció i actuacions són furts però també alerten robatoris a botigues o bé, violents. També fan seguiments dels fets delictius quan un comerç en pateix un.

És a dir, van al lloc quan succeeix després que hi hagi anat la patrulla de seguretat ciutadana per parlar amb ells i posteriorment, durant la investigació els expliquen si s’ha identificat el lladre, entre altres. Unes informacions que aporten tranquil·litat als comerciants, destaca el caporal.

«La confiança» dels botiguers se l’han guanyat amb els anys, ja que com diu el caporal, fa anys que els veuen pels carrers i també tenen coneixement dels delinqüents locals i que detecta els forans amb rapidesa. «Una persona acabada d’arribar se la detecta perquè Girona és una ciutat ni petita ni gran, on ens coneixem gairebé tothom», diu Blanco. 

Els tipus delinqüència

El caporal destaca que el delinqüent local ja el tenen identificat i gràcies a la pressió exercida normalment l’aconsegueixen desplaçar fora de la ciutat. Posa d’exemple un reincident que robava en botigues del centre i que ara ha anat a viure a la Selva interior. En aquests moments, destaca, ja roba Girona si no que ho fa en altres àrees de la província.

En canvi, el delinqüent amb qui han de fer front al dia a dia pertany a un grup organitzat, sovint procedent de Barcelona -o fins i tot amb gran itinerància i actua a tot l’Estat- i ve a Girona a cometre cops. La banda després se’n torna i es desplaça a un altre punt a realitzar el mateix. Els membres del grup són multireincidents i a causa de la itinerància fa més difícil identificar-los. Però aquí, explica, entra l’experiència dels agents que quan veuen algú que no els quadra, sovint l’identifiquen i encerten.

Furts en supermercats

Aquest darrer mes per exemple es va produir un repunt de furts en supermercats del centre de la ciutat just abans de Temps de Flors. Uns fets que han aconseguit frenar, subratlla el policia. 

L’alerta de la seva presència la va donar el responsable d’una cadena de supermercats al Grup de Proximitat de Girona. Els va explicar que l’estaven robant cada dia i a partir d’aquí, els agents van fer pressió a la zona i van poder-los identificar. Amb això, els han aconseguit «fer marxar» dels supermercats però aquest mateix grup ara ronda per les botigues de roba del centre de Girona. Tant els Mossos com la Policia Municipal -amb qui col·laboren- els pressionen i els van detenint. Són un grup de persones que roben per revendre el material i comprar-se droga, ja que són drogodependents. Esperen que aviat amb la pressió desapareguin de la ciutat. 

Aquest és un exemple de la tasca que fa aquest Grup de Proximitat de Girona. Però existeix en totes les comissaries i en el cas de l’ABP del Gironès- Pla de l’Estany n’hi ha dos a Girona, la que actua a la ciutat i una que fa la resta de pobles del Gironès i també, n’hi ha un a Banyoles, apunta el caporal. El Grup d de Proximitat se centra molt en el comerç però també fa patrullatge preventiu en esdeveniments zones amb molta afluència de gent, com el Temps de Flors.

Espais d’actuació

 També se’ls pot veure cada dia les estacions de tren i a la d’autobusos de Girona sigui quan arriben turistes o bé, a primera hora quan la gent va a treballar. Una altra tasca que realitzen és presència policial en els entorns d’entitats bancàries en els dies que saben que la gent gran cobra la pensió. Ho fan per evitar que els delinqüents puguin robar-los els diners. A Girona, diu el caporal, pugen grups que s’hi dediquen -de quatre persones- i que venen a fer exclusivament aquest furt.

L’exterior dels instituts també és un dels àmbits d’acció i algun cop, a petició dels centres. Blanco recorda que algun cop se’ls ha demanat que s’hi desplacin perquè s’ha convocat una baralla en acabar l’institut a través de xarxes socials i s’evita. 

El cicloturisme que s’ha posat de moda a la ciutat i ha fet que els Mossos hagin hagut de fer fessin més lligams amb immobiliàries de pisos turístics, a les botigues que venen bicicletes o complements i altres negocis. Sobretot arran d’alguns furts de bicicletes al carrer o en pisos.

Subscriu-te per seguir llegint