El nombre de dones joves fumadores ja supera el dels homes

Les últimes dades corroboren l’estancament en la davallada de la població que deixa el tabac, que es va accentuar amb la nova llei

Una dona vapejant en una imatge d’arxiu.

Una dona vapejant en una imatge d’arxiu. / EFE

Laura Teixidor

Laura Teixidor

El 2 de gener del 2011 va entrar en vigor la llei que va eliminar el fum dels espais públics tancats i va endurir la del 2005, que encara presentava ambigüitats. La posada en marxa va suposar un abans i un després en la lluita per reduir el consum de tabac, que segons estudis, és la causa d’una de cada sis morts. 

Tot i que en la darrera dècada el percentatge de fumadors ha anat a la baixa, el descens està estancat, tal com corrobora Sílvia Font-Mayolas, catedràtica de psicologia a la Universitat de Girona. Per altra banda, també exposa unes dades que mostren un canvi de tendència segons les franges d’edat. D’aquesta manera, en l’àmbit estatal, mentre que en la població de 15 a 65 anys, el percentatge de fumadors encara és més elevat en els homes, en la població més jove és a la inversa i, inclús, segons una enquesta del 2022 de consum de tabac en els últims trenta dies en la població de 14 a 18 anys, un 34% de noies admeten haver fumat, mentre que en el cas dels nois el percentatge baixa fins a un 27%. 

Per altra banda, les dades més recents de l’Idescat són de l’any passat i mostren que en la població de 15 a 24 anys hi havia el mateix percentatge de fumadors en nois i noies. Una elevada xifra d’adolescents fumadores resulta preocupant per tot el que comporta aquesta edat: es tracta d’una etapa molt marcada pels canvis en l’estil de vida i en el comportament, un període en què es consolida la personalitat. Els hàbits de vida adquirits en aquesta etapa es mantenen, generalment, en la vida adulta, i són molt difícils de modificar una vegada establerts.

Font-Mayolas matisa que el perfil sol ser el d’una noia que fuma en ambient de festa, amb uns progenitors amb actitud permissiva i que a vegades combina diverses drogues amb el tabac, com pot ser l’alcohol o altres substàncies.

A més, segons una enquesta acabada de fer des de la Universitat de Girona, s’observen conductes diferents entre homes i dones. «Els nois veuen que l’avantatge més gran de fumar és que poden socialitzar, mentre que les noies donen més valor a la sensació de relaxació i reducció de tensió», matisa.

L’augment de l’addicció del tabac entre les dones és una tendència que va a l’alça des de fa anys. De fet, oncòlegs estan registrant un augment de càncer de pulmó en les dones per l’impacte del tabac.

En general, el tabaquisme és la principal causa de càncer de pulmó, tenint en compte que el fum del tabac allibera més de 5.000 químics, molts dels quals són nocius. Se sap que almenys 70 d’aquests poden causar càncer. Aquests químics nocius entren als nostres pulmons i es dispersen per tot el cos. El dany continuat i acumulatiu de l’ADN a la mateixa cèl·lula és el que fa que es torni cancerosa; proliferant descontroladament i donant lloc a un tumor.

Cada vegada hi ha més fumadors que fan policonsum amb pipes de fumar i vapejadors entre altres mètodes

Tendència a Girona

 Respecte a la Regió Sanitària de Girona, segons les darreres dades publicades del 2020-2021, un 22,7% de la població major de 15 anys fuma de manera diària (20,9%) o ocasional (1,8%), xifra molt semblant a la mitjana de Catalunya, que és de 22,6% (2021). Pel que fa a l’evolució dels darrers anys, al 2018-2019 era del 23,5% (a Catalunya 23,9% el 2019) i al 2019-2020 va baixar al 22,3% (a Catalunya 24,6% el 2020).

Seguidament, segons les dades de la mateixa enquesta feta a la població, gairebé la meitat de gironins han fumat algun cop a la seva vida. Concretament, el 46,8% fuma actualment o bé ha fumat anteriorment, mentre que el 53,2% es considera no fumador. Una altra dada destacada és que gairebé una de cada tres persones ha fumat diàriament almenys sis o més mesos algun cop a la seva vida i un 63,8% no ha fumat mai.

Augment del policonsum

Una altra tendència que constata la catedràtica de la UdG és que progressivament han anat entrant noves formes de consum de tabac. «Durant molts anys el mètode d’administració de nicotina habitual eren les cigarretes industrials, però ara hi ha més tabac picat, cigarretes electròniques, pipes d’aigua i vapejadors». Respecte a aquest últim element, la catedràtica mostra preocupació, ja que hi ha poca informació i n’hi ha que no són «segurs».

Per altra banda, lamenta que els adolescents tenen «massa accessibilitat» al tabac i caldria plantejar «mesures més contundents» de prevenció. Respecte a l’estancament de les dades de persones que deixen de fumar, lamenta que les restriccions actuals no són «suficients» i «se n’hauran d’implementar de noves per tornar a baixar els percentatges, que encara són molt elevats», conclou.

Subscriu-te per seguir llegint