Cau una banda que suplantava identitats per llogar vehicles i cometre robatoris en habitatges de Girona

Posaven anuncis a internet on oferien feina com a conductor per obtenir les dades personals · . Els investigadors relacionen els detinguts amb almenys 21 robatoris amb força, sis d'ells a la província

Mossos, en una foto d'arxiu

Mossos, en una foto d'arxiu / El Periódico

E.B.

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal que suplantava identitats per llogar vehicles a noms de tercers amb els quals cometia robatoris en habitatges.

Els arrestats posaven anuncis a internet on oferien feina com a conductor per obtenir la seva documentació que utilitzaven després per contractar els vehicles.

Llogaven els vehicles a Barcelona, localitat des d’on iniciaven la seva ruta per diverses localitats catalanes per consumar els robatoris, entre elles la província de Girona, aquí els acusen de sis casos. Fins i tot havien actuat a Castelló de la Plana.

Els investigadors relacionen els cinc homes detinguts amb almenys 21 robatoris amb força en domicilis. Els arrestats estan acusats de ser presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, usurpació d’identitat, apropiació indeguda i per una vintena de robatoris amb força en domicilis. Van quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial. La investigació però continua oberta i no descarten més detencions. 

Agents de la Divisió d’Investigació criminal (DIC) de Lleida, de les unitats d’investigació de les comissaries de Girona i de Sarrià-Sant Gervasi s'ha encarregat de la investigació policial.

Captar conductors VTC

Aquesta ha posat al descobert la mecànica delictiva del grup desmantellat: la captació de persones que buscaven feina com a conductors de VTC en coneguts portals d’internet. L’objectiu era disposar de la seva documentació -els demanaven DNI i permís de conduir per fer-los el suposat contracte-per registrar-los en pàgines web d’una empresa concreta de lloguer de vehicles. Els arrestats aleshores suplantaven la seva identitat i llogaven un vehicle per quatre hores al seu nom, tot i que no el retornaven fins passats uns dies amb el perjudici que suposava per a la persona i l’empresa.

Un cop disposaven del vehicle els lladres cometien diversos robatoris en domicilis. La ruta delictiva s’iniciava sempre a Barcelona, localitat de recollida del vehicle. Aleshores es traslladaven a diversos punts de Catalunya: comarques de Girona, centrals o Ponent i, fins i tot, arribaven a pobles de la demarcació de Castelló.

Sis robatoris en tres mesos

La policia acusa els lladres d'haver comès sis robatoris a la província de Girona entre els dies 13 de gener i 2 de març. La primera localitat on se'ls detecta és Sant Julià de Ramis, on van actuar el 13 de gener. Mentre que el dia 7 de febrer van cometre'n tres a la Selva (Massanes, Sils i Vidreres) i un a Sarrià de Ter.

L'últim fet que els fan responsables es va produir a Fornells de la Selva, el dia 2 de març. En tots els casos van actuar entre el matí i primera hora de la tarda i es van emportar objectes de valor (joies, sobretot rellotges) i diners.

Els Mossos destaquen que la mecànica delictiva s’ajustava als estàndards habituals dels grups especialitzats als robatoris en domicilis: selecció d’habitatges generalment situats en urbanitzacions o en poblacions amb possibilitats de fugida fàcil.

L’accés als domicilis el feien a partir de portes o finestres vulnerables, fos perquè no estaven ben tancades o perquè presentaven elements de fragilitat que permetien forçar-ne el pany. Un cop eren dins anaven a la recerca de diners en efectiu, joies, dispositius electrònics i de tots aquells objectes amb sortida fàcil al mercat negre.

Recuperació d'objectes robats

Amb la informació recopilada pels investigadors el 19 de maig van dur a terme un dispositiu policial amb entrades a Barcelona i Sant Adrià del Besòs on van poder detenir cinc homes. A conseqüència dels escorcolls els agents van intervenir diversos objectes que provenien dels robatoris a més d’un vehicle a l’interior del qual n’hi van trobar de relacionats amb un robatori recent a Castelló. La investigació continua oberta i no descarten més detencions.