Girona registra un incendi en un edifici gairebé cada set hores

Un estudi de l’agrupació d’asseguradores la situa com la vuitena província on el cost dels danys pels focs és més elevat amb 10.169 euros de mitjana

Un bomber mostrant els danys d’un incendi a Salt, arxiu.

Un bomber mostrant els danys d’un incendi a Salt, arxiu. / MARC MARTI FONT

Eva Batlle

Eva Batlle

Els incendis en edificis se solen saldar amb danys materials. Aquests poden arribar a ser importants i les asseguradores ho saben. A la província de Girona es registra un foc en un immoble gairebé cada set hores -cada sis hores, 47 minuts i 11 segons- i el cost mitjà de les afectacions, és a dir la gravetat, supera els 10.100 euros. En cas d’estar assegurat aquesta és la quantitat mitjana que les asseguradores han de desembossar a Girona. Aquesta és una de les conclusions d’un estudi de l’agrupació d’asseguradores Unespa anomenat Foc! Els incendis assegurats 2021-2022.

L’informe també revela que Girona és la vuitena província on els danys solen ser més greus. Cada incendi s’indemnitza de mitjana amb 10.169,05 euros. Aquesta quantitat supera de molt la mitjana espanyola, que es troba en 7.800 euros. Les províncies on la gravetat dels incendis d’edificis és més elevada són les de: Lleida, amb 40.070,21 euros; la Rioja (20.087,01 euros) i Osca (19.226,70 euros). 

En el document elaborat per Unespa també es pot veure com la major part dels incendis assegurats es produeixen en habitatges però en canvi, com la meitat dels danys tenen lloc en les indústries. Això segons l’estudi és perquè els que tenen lloc en vivendes solen ser menys greus. Els danys solen tenir un cost mitjà de 3.378 euros per les asseguradores. Mentre que els d’indústria, aquests s’eleven a 35.485 euros. Aquestes dades corresponen a incidents ocorreguts entre el juliol del 2021 i el juny del 2022.

La distribució dels incendis també es pot analitzar d’acord amb el nombre d’habitants del municipi. D’entrada s’observar, segons l’estudi, que aquests incidents es troben molt repartits. Però les dades també suggereixen que els focs tendeixen a ser més freqüents a les poblacions petites i no als grans municipis.

Els incendis més greus durant el període analitzat es van registrar a Logronyo i els danys van ser per valor de 37.613 euros de mitjana. En segon terme hi va Dos Hermanas (32.061 euros) i Cartagena (18.566 euros)

Per trobar Girona ciutat en aquest llistat de municipis de més de 75.000 habitants, cal anar fins a la posició número 47. A la capital de província, la indemnització va pujar de mitjana fins als 4.357 euros de mitjana.

El sector assegurador paga prop de 600 milions d’euros a l’any a causa dels danys que provoquen els incendis en immobles de tot Espanya

Hi ha zones on hi ha més probabilitat de patir un incendi i aquest estudi d’Unespa ho ha analitzat. Durant el 2021-2022 la possibilitat de patir un foc en un immoble es va donar en províncies poc denses com Zamora, Sòria o Segòvia. Girona es va situar en el lloc 21 d’aquesta escala. Mentre que al final del llistat, és a dir les províncies amb menys probabilitat, van ser Madrid, Màlaga i Biscaia. Per ciutats, la de Girona va situar-se en l’onzena posició on va haver-hi més perill d’acabar patint un foc d’immoble.

El perill de patinets elèctrics

Les asseguradores recorden que els experts com ara els de l’entitat Cepreven recomanen no sobrecarregar els endolls, comprovar que els carregadors que es fan servir amb diferents aparells són els adequats i recorden que mai s’ha de deixar un dispositiu carregant a sobre d’un llit o d’un sofà. Un aspecte molt d’actualitat i que també posen el toc d’alerta és que no convé carregar bicicletes o patinets elèctrics al vestíbul o al passadís de l’habitatge ja que, en cas d’incendi, bloquejarien la via d’evacuació.