Reincorpora aconsegueix que 243 presos trobin feina a Girona els últims 5 anys

El programa que impulsa la Fundació La Caixa ofereix itineraris per tal de reinserir a la població reclusa al mercat laboral

La consellera Gemma Ubasart i el director Antoni Vilà a Sant Gregori.

La consellera Gemma Ubasart i el director Antoni Vilà a Sant Gregori. / Fundació La Caixa

Redacció

Amb l’objectiu de «construir un futur diferent i reintegrar-se a la societat» el programa Reincorpora de La Fundació La Caixa i el Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya ha aconseguit que a Girona, en els darrers cinc anys, 243 persones privades de llibertat hagin trobat feina. Al municipi, la Fundació Oscobe, Càrites Girona i la Fundació Altem són les entitats del tercer sector que van participar en aquests itineraris.

A tot Catalunya, la xifra sobrepassa les 300 persones. De les 885 persones privades de llibertat i de justícia juvenil que van participar en aquests itineraris el 2022, 451 van iniciar una cerca d’ocupació i 325 (un 72%) van obtenir una feina.En el marc d’una visita institucional a la seu de la Fundació Oscobe, el director de La Fundació La Caixa, Antoni Vilà, i la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, van signar un conveni a fi i efecte que el projecte, que es va posar en marxa l’any 2011, tingui continuïtat. Amb aquest objectiu, la Fundació La Caixa es compromet a fer una aportació de més de 2.170.000 euros pel desenvolupament del projecte. 

Durant la visita, Vila va afirmar que «la reinserció de les persones privades de llibertat és l’objectiu del programa Reincorpora. Per aconseguir-ho, és essencial que, com a primer pas, trobin una feina» i va afegir que « bona col·laboració amb totes les institucions i entitats del tercer sector, com també les xifres que s’han assolit en més d’una dècada, avalen la metodologia i l’efectivitat d’aquest programa». Per la seva part, Ubasart va destacar que «la formació i el treball són les millors eines de les quals disposem per assolir la reinserció de les persones que han passat per la presó», i ha recordat que «vuit de cada deu interns no tornen a cometre un delicte, la xifra més baixa dels darrers quaranta anys». En aquest sentit, Ubasart va fer valer «la tasca imprescindible de les entitats que col·laboren amb el departament i que fan de pont en la transició dels interns de la presó a la comunitat».

Des de la posada en marxa el 2011, hi han participat 7.474 interns i s’han facilitat 3.868 contractacions.

Itineraris adaptats

El projecte, que s’adreça a població reclusa que encara el final de la condemna, ofereix itineraris adaptats a les necessitats dels interns, amb una durada d’entre sis mesos i un any, en què es combinen formació i accions de servei a la comunitat per a la recerca de feina, com a factor clau per a la reinserció. L’objectiu és que la persona ampliï les competències que té, reforci els valors, la confiança i la motivació, i que millori habilitats personals i professionals que l’ajudin en el camí cap a la plena inclusió social i laboral. Pel que fa al servei a la comunitat, el programa inclou iniciatives com l’atenció de persones grans, tasques mediambientals, col·laboració amb bancs d’aliments o xerrades de sensibilització per a joves en risc d’exclusió social. En el darrer any, 5.124 persones es van beneficiar d’aquestes accions solidàries.

Des de la posada en marxa el 2011 hi han participat 7.474 interns i s’han facilitat 3.868 contractacions. A més, s’han dut a terme gairebé 400 serveis solidaris que han impactat positivament en més de 22.000 persones.