Augmenten un 10% els robatoris a les carreteres gironines

Els Mossos van tractar 203 furts l’any passat, un 10,3% més que el 2021 a la Regió de Girona i el primer trimestre s’ha tancat amb 46

Uns lladres actuant durant un furt a l’AP-7 i captats en vídeo.

Uns lladres actuant durant un furt a l’AP-7 i captats en vídeo. / MOSSOS D'ESQUADRA

Eva Batlle

Eva Batlle

«Roben a uns turistes a l’AP-7, fugen dels Mossos i els detenen en un bosc a Garrigàs. Els Mossos detenen el mateix dia un ‘furter’ buscat per fets succeïts a l’autopista a Maçanet i Sils». Aquests són dos titulars de la setmana passada sobre l’arrest de tres homes que es dedicaven a cometre furts a l’autopista. I és que l’activitat dels lladres a la xarxa viària, sobretot a l’autopista, és ben present a la província de Girona.

Una mostra que l’activitat no s’atura són les dades sobre furts a la xarxa viària que l’any passat es va tancar amb 203 casos -93 de lleus-. Un 10,3% més que l’any anterior, amb 184 fets. Enguany, aquest delicte també acumula ja una xifra important, 46 casos -21 de lleus- segons les dades públiques dels Mossos d’Esquadra sobre aquest delicte comès a a la xarxa viària. Aquí hi ha la suma dels furts i els furts a interior de vehicle sigui lleus o no. La major part dels fets de l’any passat registrats a Girona van ser a interior de vehicles (108). 

A tot Catalunya durant l’any passat, els Mossos van tractar 1.133 casos de furts i furts a interior de vehicles succeïts a la xarxa viària mentre que el 2021, en van ser 948. La tendència per tant va a l’alça com passa amb Girona i en aquest cas, han pujat prop del 20% els casos en tan sols un any.

A banda dels agents de l’Àrea Regional de Trànsit (ART) que patrulles per la xarxa viària i es troben amb aquest tipus de fets, els Mossos compten amb la Unitat Operativa de Mobilitat (UOM), que depèn de la Divisió de Tranport i la Comissaria General de Mobilitat.

Multireincidents especialistes

Els furts ocupen bona part de la feina de la policia dedicada a aquesta zona i pugen quan arriba l’estiu i arriben els turistes i després solen baixar cap al setembre. Es tracta de robatoris que solen perpetrar per multireincidents, especialitzats.

Un dels més habituals és el furt en àrea de descans o de servei per distracció. Els lladres solen actuar en grup; seleccionen la víctima normalment turistes- i que saben -que han arribat per exemple a terres gironines des del seu país per l’autopista- que porten diners al cim. 

El modus operandi consisteix en el fet que un dels furters distreu la víctima i després un altre va per darrere, obre la porta del cotxe i els agafa la bossa de mà. Posteriorment, un tercer lladre s’acosta amb un cotxe -sol ser de lloguer- i fugen. De vegades, llancen la bossa de mà i només es queden els diners. Aquest tipus de fet ja consistiria en un furt a l’interior d’un vehicle i malauradament es dona sobretot en època estival a les comarques de Girona.

També hi ha l’anomenat furt el descuit, que consisteix que els lladres es fixen per exemple en una família que descansa en una àrea de servei, els envolta i sostreuen la bossa de mà que havia deixat una de les persones a terra.

Els «peruans»

Els furters també actuen contra turistes i gent d’edat avançada amb l’anomenat furt del peruà. Actualment, aquests actuen a la zona del voral i seleccionen la víctima en una àrea o quan circula per la via; se li posen al darrere, li assenyalen la roda com si l’hagués punxada i acaba al voral aturat. Un dels furters parla amb la víctima i l’altre li roba, i marxen. Aquests són els casos que s’han donat els darrers mesos a Girona i en algun cas, hi ha hagut algun ensurt. Els lladres però no solen ser violents.

Subscriu-te per seguir llegint