Més de 3.000 gironins han iniciat el tractament antitabac des del febrer

El 23% de gironins de més de 15 anys fuma cada dia o ocasionalment, un punt per sota que la mitjana de Catalunya, mentre que un 8,6% de nens de 0 a 14 anys està exposat al fum a casa, 0,7 punts més que la mitjana

Taula informativa contra el tabac, ahir a la Devesa de Girona.

Taula informativa contra el tabac, ahir a la Devesa de Girona. / Associació Contra el Càncer Girona

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Un total de 3.065 gironins han iniciat el tractament farmacològic per deixar de fumar entre el febrer i el maig d’enguany, segons dades del Departament de Salut facilitades a aquest diari. 

Des de principis d’any, la cartera de prestacions farmacèutiques del Sistema Nacional de Salut va incorporar una nova modalitat de tractament farmacològic del tabaquisme, la citisina, comercialitzat com a Todacitan, i que ajuda a deixar el tabac en 25 dies. A partir de llavors, es va implementar la prescripció electrònica d’aquests medicaments per part de Salut i les entitats proveïdores de serveis sanitaris.

Des que va sortir al mercat, l’1 de febrer, l’èxit va ser immediat. Segons va publicar aquest diari, quan encara s’estava començant a distribuir ja hi havia molta demanda i, inclús llistes d’espera, tal com van explicar farmacèutics gironins. Malgrat tot, el febrer va tancar amb 308 gironins que havien rebut la dispensació del tractament, dada que va anar pujant significativament. El març, el nombre de gironins que van iniciar el tractament van ser 540 i, a l’abril, la dada es va més que duplicar, amb un total de 1.261. Quan encara no s’havia tancat aquest mes de maig, ja s’havien fet 956 dispensacions. 

El 2020 es va prescriure l’anterior medicament antitabac a 6.582 persones, abans que es retirés del mercat

L’interès per deixar de fumar amb un fàrmac no és cap novetat i, després de l’èxit dels precedents, com el Champix i el Zyntabac, no sorprèn que hi hagi tanta demanda per aquest nou medicament. Durant el 2020, es va prescriure aquests medicaments de finançament públic a 6.582 pacients de la Regió Sanitària de Girona i es van fer 7.908 receptes.

Els experts recorden que els metges de l’atenció primària tenen un protocol de prescripció dels pacients en tractament i orientació mèdica per a la deshabituació del tabaquisme. És per això que molts CAPs ofereixen teràpies complementàries que ajuden el pacient a deixar de fumar, tant individuals com grupals. En el cas de la ciutat de Girona, les quatre àrees bàsiques de salut posen en marxa grups de cessació tabàquica, de forma coordinada.

Dades de fumadors estables

Segons les últimes dades de l’enquesta de Salut de l’any passat, el 23% de gironins de més de 15 anys fuma diàriament o ocasionalment. La dada se situa un punt per sota de la mitjana catalana. Seguidament, el 6,8% de la població de més de 15 anys està exposada al fum a casa, dada similar al global de Catalunya. Finalment, el 8,6% de nens de 0 a 14 anys està exposat al fum a casa, un 0,7% més que la mitjana catalana.

El tabaquisme és el principal factor de risc de les malalties cardiovasculars, el càncer o les malalties respiratòries; s’estima que cada any moren a Catalunya gairebé 10.000 persones per malalties ocasionades pel consum de tabac o l’exposició al fum ambiental. Per aquest motiu, la prevenció i el control del tabaquisme són una de les prioritats de les polítiques de salut pública del Departament de Salut i de l’activitat que porten a terme els professionals dels serveis sanitaris. 

El consum de tabac és superior entre els menors de 65 anys i entre aquelles amb estudis secundaris. La prevalença del tabaquisme va mantenir una tendència continuada a disminuir en el període 1994-2017 i s’ha mantingut força estable a partir de 2018, de manera que el nombre de persones fumadores a Catalunya se situa al voltant d’1,5 milions.

Per altra banda, l’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa i finança dues xarxes de professionals de la salut que tenen un paper fonamental en la prevenció i el tractament del tabaquisme: la Xarxa d’Atenció Primària sense Fum (XAPSF) –de la qual formen part tots els centres d’atenció primària de salut de Catalunya– i la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum (XCHSF) que, integrat per 89 centres sanitaris, inclou la majoria dels hospitals del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya.

De forma paral·lela, facilita l’accés gratuït al tractament farmacològic per deixar de fumar a persones de col·lectius amb especials necessitats, com aquelles que pateixen trastorns mentals i malalties cròniques, les que resideixen a barris de baix nivell socioeconòmic o les dones embarassades. L’any 2022 es van distribuir de forma gratuïta 296 tractaments complets a Catalunya.

Demanen espais lliures de fum

Amb motiu del Dia Mundial sense Tabac, l’Associació contra el Càncer a Girona recorda la necessitat de garantir més espais lliures de fum del tabac per a protegir la població. Actualment, en més del 90% dels espais públics on hi ha menors, hi ha restes de fum de tabac, que conté més de 70 substàncies cancerígenes. Per aquest motiu, l’Associació des de 2021 està centrant els seus esforços a alliberar espais públics del fum del tabac. Si s’aterra la visió a la província de Girona, Blanes, va ser el primer municipi d’arreu de Catalunya que es va adherir a la iniciativa l’estiu de 2021 convertint les seves platges en espais lliures de fum. Un any després, l’Escala va alliberar del fum del tabac l’entorn dels parcs infantils i de les zones esportives. Aquest any, la iniciativa s’ha aplicat també a l’entorn dels centres cívics de Girona i a l’Edifici Fòrum de Girona (on es troben ubicades les seus del COMG, COFGI, GEIEG i de l’Associació contra el Càncer).

L’Associació contra el Càncer lamenta que en l’últim any només s’han alliberat quatre espais sense fum a Girona

L’objectiu de l’Associació a Girona enguany és continuar alliberant espais del fum del tabac a través del treball conjunt amb les diferents administracions públiques com la Universitat de Girona, entre d’altres.

Subscriu-te per seguir llegint