Un excedent de 2,1 milions de persones pobres

Un informe alerta que per a complir amb els ODS, Espanya hauria de tenir 10,2 milions de persones vulnerables

Un grup de persones fan cua per a aconseguir roba i sabates.

Un grup de persones fan cua per a aconseguir roba i sabates. / Europa Press

E.P.

Espanya hauria de tenir 2,1 milions de persones menys en situació de pobresa i exclusió social per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), segons l’informe L’Estat de la Pobresa a les Comunitats Autònomes, elaborat per la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social a l’Estat Espanyol (EAPN-ES).

Malgrat aquesta dada, l’informe també posa en relleu que la pobresa i l’exclusió social es van reduir a totes les comunitats autònomes l’any 2022 en relació a l’any anterior. En total, hi havia 12,3 milions de persones en aquesta situació, el 26% de la població, 800.000 persones menys que l’any anterior.

No obstant això, la millora continua sent «insuficient», segons EAPN-ES, perquè el país està «encara lluny» de complir els objectius establerts a l’Agenda que estableix que al 2030 s’ha d’haver reduït «almenys a la meitat la proporció d’homes, dones i nens de totes les edats que viuen en la pobresa en totes les seves dimensions». Per al cas d’Espanya, això significa que al 2030 hauria d’haver-hi com a màxim uns 6,6 milions de persones en risc de pobresa o exclusió.

A més, l’informe constata que es manté una «enorme» bretxa de desigualtat entre les regions del nord i el sud d’Espanya. Les dades reflecteixen una divisió d’Espanya en «dues meitats» i, encara que constata «un procés de reducció» de la desigualtat territorial des del 2016, apunta que «és encara molt insuficient».

Pel que fa a la pobresa severa, és a dir, les persones que viuen en llars amb ingressos inferiors a 6.725 euros per unitat de consum a l’any (560 euros al mes), al 2022 hi havia a Espanya un total de 4,2 milions de persones en aquesta situació, és a dir, el 8,9% de la població.

El 44% de la població en risc

L’informe també avalua el valor de la taxa de risc de pobresa real i el que existiria en una societat sense acció de l’Estat. Així, de l’estudi es desprèn que, si no hi hagués cap transferència pública a les llars, ni les que corresponen a pensions, el 44,5% de la població espanyola estaria en risc de pobresa, uns 11,3 milions de persones pobres més de les que es registren en realitat.

Més inversió

El president d’EAPN Espanya i EAPN Europa, Carlos Susías, anima a tots els partits polítics a aplicar polítiques de desenvolupament econòmic i a destinar inversió a la protecció social. També apunta que «hi ha possibilitats que la pobresa comenci a baixar per sota de la punta que havia aconseguit amb la covid-19».