L’esclerosi múltiple es comença a diagnosticar en pacients més grans

En l’últim any i mig Girona ha incorporat quatre fàrmacs nous que resulten ser de «gran eficàcia» en la fase precoç de la malaltia

La inauguració del local a Salt, dimecres passat.

La inauguració del local a Salt, dimecres passat. / MARC MARTI FONT

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Coneguda com la malaltia de les mil cares, l’esclerosi múltiple és una patologia autoimmune i degenerativa del sistema nerviós central que afecta el cervell i la medul·la espinal. Sense cura, és una de les malalties neurològiques més comunes entre la població de 20 a 40 anys, amb més d’un miler d’afectats a Girona. De fet, és la causa més freqüent de discapacitat neurològica en adults joves i afecta tres vegades més dones que homes.

La Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple de Girona segueix aproximadament el 85% dels casos que hi ha a la demarcació, ofereix una atenció integral als pacients i les famílies des de la detecció de la malaltia i també realitza recerca tant clínica com bàsica. El cap de la unitat, Lluís Ramió, explica que darrerament hi ha algun canvi de tendència en els nous diagnòstics i destaca que es comencen a detectar més casos en persones de més de cinquanta anys i, fins i tot, de seixanta. «Normalment, la malaltia sempre se sol diagnosticar en pacients joves, però l’augment en persones més grans es produeix per diversos motius: ara la població partir de certa edat es fa més revisions mèdiques, també hi ha una major accessibilitat a unitats especialitzades i els metges de família són més coneixedors de la malaltia», matisa Ramió.

Entre les principals novetats de la unitat, Ramió valora positivament la incorporació de quatre nous fàrmacs que estan resultant ser de «gran eficàcia» en la fase precoç de la malaltia. «Coneixem bé el seu mecanisme d’acció perquè són com cosins germans d’altres medicaments que ja estem utilitzant des de fa anys en formes més greus i avançades de la malaltia i ara tenim l’oportunitat d’aplicar-los en formes precoces», especifica. Destaca que els tractaments d’alt impacte són beneficiosos per a molts pacients. «Estem veient que són més eficaços i, al cap d’un temps, es pot baixar la intensitat de les dosis».

A banda del vessant assistencial, la unitat fa recerca amb finançament públic i privat centrada en la descoberta de nous biomarcadors moleculars i d’imatge, en el deteriorament cognitiu i la rehabilitació cognitiva, en l’apoderament dels malalts o en l’ús de les noves tecnologies en la malaltia, per exemple per recollir i analitzar informació dels pacients.

Símptomes previs desconeguts

Les últimes línies d’investigació se centren en la fase prodròmica de la malaltia, és a dir, la d’abans que apareguin els símptomes més associats a l’esclerosi. I és que a part de la simptomatologia evident, molts anys abans en poden aparèixer de poc coneguts, que fins ara no es relacionaven amb la malaltia. «Ens hem adonat que són un avís i que molts dels pacients que ara tenen la malaltia els van tenir prèviament».

D’altra banda, també estan reafirmant l’evidència de les «mil cares», i és que no tothom té els mateixos símptomes i a més, hi ha diferents tipus i evolucions de la malaltia. «Fins a un 50% dels casos no tenen brots però en canvi, amb el pas del temps, van notant l’empitjorament cognitiu i motor, fins i tot d’una manera subtil», afirma Ramió i matisa que «són les brases de la malaltia que persisteixen i que no podem apagar».

Malgrat tot, es mostra optimista no només pels nous tractaments sinó per altres progressos. «Estem treballant per tenir una maquinària que ens permeti conèixer l’evolució de la malaltia amb una simple analítica de sang». També afegeix que en els propers mesos l’hospital Santa Caterina disposarà d’un aparell de ressonàncies magnètiques que duplicarà la potència dels actuals. «Serà l’únic d’aquesta envergadura a la Regió Sanitària de Girona i beneficiarà els pacients amb malalties neurològiques i d’altres tipus, perquè farà proves més precises».

Nou local a Salt

Aquesta setmana, coincidint amb el Dia Mundial de l’Esclerosi Múltiple, la fundació catalana dedicada a la malaltia ha inaugurat la seu de les comarques gironines, que s’ubica a Salt. Es tracta del primer espai integral que ofereix acompanyament tant als malalts com a les famílies en diversos aspectes. El nou espai neix arran de l’estudi que la fundació va posar en marxa l’any 2019, per detectar les necessitats sociosanitàries i les demandes de les persones amb esclerosi múltiple i el seu entorn familiar i oferir els serveis més adequats per millorar la seva qualitat de vida. 

L’estudi posava de manifest que les necessitats són més latents en el període en què les persones que viuen amb esclerosi múltiple finalitzen el seu període de neurorehabilitació a l’Institut d’Assistència Sanitària. És l’etapa en què es troben sense recursos que donin resposta a les diferents necessitats en l’àmbit del manteniment físic, emocional i en l’autocura.

L’espai compta amb una treballadora social, Mar Domènech, que oferirà grups de suport tant a afectats com familiars i informarà de serveis tant de la fundació com d’entitats amb qui col·laboren. Alguns d’aquests serveis són de voluntaris acompanyants, sensibilització, orientació laboral i assistencials, entre d’altres.

També hi ha una fisioterapeuta, Carla Planas, que aquest mes ja iniciarà activitats com ara pilates, aeròbic o marxes nòrdiques i a partir del setembre formaran grups oficials que es mantindran tot el curs.

Subscriu-te per seguir llegint