El dol perinatal: una realitat que demana visibilitat i suport

La mort perinatal, que passa durant tot l'embaràs i poc temps després del part, continua sent en gran part desconeguda i s'enfronta a un tabú a la societat.

Espai de dol perinatal per dipositar les cendres al Tanatori de Girona

Espai de dol perinatal per dipositar les cendres al Tanatori de Girona / Aniol Resclosa

Jesús Badenes

Jesús Badenes

El dol perinatal, que abasta la pèrdua d’un bebè durant l’embaràs, el part o poc després del naixement, és una experiència devastadora per a les famílies que el viuen. És una realitat que afecta un nombre significatiu de famílies, però sovint roman amagat en l’ombra de la societat. Per comprendre millor aquesta experiència complexa i conèixer l’impacte que té en les persones que ho viuen, hem parlat amb la Laura Molina Palom, psicòloga sanitària i terapeuta del grup de suport al dol Bressols de Girona que es reuneixen setmanalment a l’Espai de Suport de Mémora Girona. A més, Molina treballa en el Centre de Salut Mental per a Adults de Girona i Pla de l’Estany i col·labora com a voluntària en l’Associació de suport al dol de Girona.

Segons les darreres dades de l’INE, la taxa de mortalitat perinatal el 2021 a Girona és de 5,41 morts per cada 1.000 persones, i la majoria de les morts es produeixen el tercer trimestre de l’embaràs, a partir de la setmana 28 de gestació, amb 2,81 morts per cada 1000 persones el 2020. La mort perinatal, que passa entre la setmana 22 de l’embaràs i unes poques setmanes després del naixement, continua sent en gran part desconeguda i s’enfronta a un tabú a la societat. Tot plegat genera manca d’empatia i desconeixement entre molts pares, cosa que dificulta un procés de dol molt concret.

En una conversa sincera i emotiva, la psicòloga ha donat una visió profunda del seu treball i dels reptes a què s’enfronta. Amb una passió palpable per ajudar les persones en moments de pèrdua, destaca la importància d’oferir suport emocional i professional en aquesta situació tan difícil.

[object Object]

Mémora va crear fa un parell d’anys un servei funerari especialitzat per aquest tipus de defuncions. Es tracta d’oferir als pares i mares que ho desitgin la possibilitat d'organitzar un comiat íntim i concebut exclusivament per aquestes pèrdues.

En el mateix Tanatori Mémora Girona hi ha un espai en forma de flor pensat per abocar-hi les cendres i a la mateixa sala hi ha representat un arbre a la paret on poder escriure el nom del nadó i la data a cada fulla. L’experiència d’aquestes famílies és molt positiva ja que és una manera de reconèixer les il·lusions i l'amor que han generat, acomiadant-los com mereixen i atorgant-los un lloc de repòs que testimoniïn que van existir i on recordar-los.

El primer pas per afrontar una mort gestacional o neonatal és poder viure el dol. Es tracta d’un procés en què moltes families senten que el seu futur s’esvaeix i genera un buit enorme en què és essencial el suport de la família i les persones més properes, a més a més del suport professional.

Compartir sentiments entre iguals i crear comunitat

L’acompanyament emocional en el procés de dol perinatal juga un paper clau. Molina ressalta la importància de crear espais segurs on les famílies puguin expressar les seves emocions i compartir les seves experiències. A través de l’acompanyament, es pot ajudar les persones a donar sentit al seu dol, trobar suport en altres famílies que han viscut experiències similars i trobar la força per avançar en el procés de sanació i transformació.

La realitat del dol perinatal és dolorosa i requereix suport i comprensió. És important que les famílies que passen per aquesta experiència no se sentin soles i tinguin accés a recursos i acompanyament adequats, per això, des de Mémora es vol ajudar a aquestes famílies i posa a la seva disposició l’Espai de Suport de Girona, on cada dijous tenen cabuda aquests grups de dol gestacional de forma gratuïta, on la Laura, acompanya i dona suport a aquestes famílies. Molina destaca «la fortalesa i la capacitat de resiliència que troben en el seu camí. El suport grupal és especialment important, ja que es creen complicitats i es comparteixen alegries i progressos». 

Laura Molina Palom, psicòloga sanitària i terapeuta

Laura Molina Palom, psicòloga sanitària i terapeuta / Cedida per Mémora

A banda d’aquestes sessions presencials en grup, Mémora ofereix a les famílies Tuapoyoenred.com, una comunitat web d’acompanyament en el dol que ofereix recursos, articles, llibres i un foro d’ajuda supervisat per un professional especialitzat. I per últim, també és possible plantar un arbre en memòria del seu fill o filla a través del projecte In Arboriam, una manera d’acompanyar i donar visibilitat del seu dol. 

El principal objectiu de la Laura i el seu equip és trencar el silenci i la invisibilitat que envolta al dol perinatal. Volen sensibilitzar a la societat sobre aquesta dolorosa realitat que viuen moltes famílies i defensar les seves necessitats i drets. És fonamental que tant a escala individual com social, es produeixin canvis que permetin un acompanyament adequat a aquestes famílies en dol.

TEMES