A judici per estafar més de 12.000 euros a una dona que va conèixer per Internet

L'acusat ha reconegut que va simular una identitat falsa per iniciar una relació sentimental amb la víctima, a qui demanava diners amb diversos pretextos

S'enfronta a un any i nou mesos de presó, i acumula fins a sis sentències fermes per estafes

L'acusat d'estafar una dona simulant una relació durant el judici a l'Audiència de Girona.

L'acusat d'estafar una dona simulant una relació durant el judici a l'Audiència de Girona. / ACN

Ariadna Sala

Ariadna Sala

La secció tercera de l'Audiència de Girona ha jutjat un home que va crear-se una identitat falsa en una pàgina web de contactes i va iniciar una relació sentimental amb una dona a qui va estafar més de 12.000 euros durant un any i mig de relació. L'acusat, X.T.R., acumula fins a sis sentències fermes per delictes d'estafa a Balaguer, Lleida, Barcelona i Toledo. Durant la seva declaració ha reconegut els fets i ha demanat perdó a la víctima. Les acusacions li demanen un any i nou mesos de presó, que previsiblement complirà perquè la seva defensa també s'ha adherit a la petició, que inclou retornar els 12. 282 euros estafats.

El processat i la víctima es van conèixer el 24 de juny de 2018 a través d’una pàgina web de cites. Ell la va contactar amb el pretext de vendre-li dos televisors, que la víctima va pagar-li a través d’una transferència bancària (però que mai van arribar). A partir d’aquí van iniciar una relació sentimental telefònica, de la qual es va valer per anar-li traient diners amb diverses excuses, com ara que els necessitava per obrir un negoci, per problemes de salut, o per pagar la gasolina del vehicle o multes. Sempre li feia transferències de petites quantitats al compte de l’acusat i també a diversos comptes que pertanyien a altres persones. Entre el juny de 2018 fins al gener de 2019 li va arribar a fer una setantena de transferències bancàries. De vegades també li enviava diners a través del mòbil de forma instantània .

Durant la seva declaració, el processat ha admès ser l'autor dels fets i ha exculpat un segon processat a qui les acusacions demanaven inicialment penes de presó per considerar-lo presumpte beneficiari dels diners. Per això, el tribunal l'ha absolt durant la vista.

Inicialment, el processat s'enfrontava a fins a 5 anys de presó per un delicte continuat d'estafa (la fiscalia li'n demanava 18 mesos però l'acusació particular demanava la pena més alta), però finalment les acusacions han rebaixat les seves pretensions. Amb tot, li demanen un agreujant de reincidència. Així mateix, també sol·liciten que retorni a la víctima els diners que li ha sostret. La seva defensa s'hi ha adherit, motiu pel qual el tribunal acabarà condemnant en aquest sentit.

Múltiples afectats

L'acusat ha estat condemnat per estafes amb modus operandi similars per diversos tribunals catalans i d'altres punts de l'estat. La primera condemna la va imposar el jutjat Penal 1 de Lleida el 23 de desembre de 2014. Posteriorment també va ser condemnat per l'Audiència de Barcelona el setembre de 2016; l'Audiència de Lleida l'octubre de 2017; el jutjat d'Instrucció 1 de Balaguer el març de 2018 i per últim el jutjat Penal de Toledo l'abril del mateix any. Dos mesos després de l'última condemna va iniciar l'estafa pels quals ara ha estat jutjat. Diversos afectats s’han posat en contacte a través de les xarxes alertant de les estafes perpetrades i instant a les altres víctimes a denunciar els fets.