Un jutge anul·la una multa de 4.000 euros posada durant la pandèmia a Porqueres

Conclou que es va iniciar l’expedient sancionador quan l’estat d’alarma ja estava aixecat i que, per tant, no es podia sancionar 

Imatge d'arxiu d'un mosso controla els vehicles durant la pandèmia.

Imatge d'arxiu d'un mosso controla els vehicles durant la pandèmia. / DAVID APARICIO

Ariadna Sala

Ariadna Sala

El jutjat contenciós administratiu 3 de Girona ha anul·lat una multa de 4.000 euros imposada a un jove durant l’estat d’alarma per participar en un botellot celebrat a Porqueres el setembre de 2020 i no dur la mascareta posada. La sentència, dictada pel jutge Fermin Otamendi Zozaya, conclou que l’expedient de sanció es va incoar un any després dels fets, quan l’estat d’alarma ja estava desactivat, i que per tant aquestes infraccions ja no estaven castigades i no són constitutives de cap delicte. 

Els fets van tenir lloc la matinada del 20 de setembre de 2020, a cavall entre la primera i la segona onada del coronavirus. L’estat d’alarma estava actiu i el decret llei 30/2020 restringia el moviment ciutadà i limitava les trobades públiques i privades a 10 persones pel risc de contagi. El jove multat participava en un botellot a la zona de les Estunes de Porqueres que va aplegar unes 150 persones. Cap a dos quarts de tres de la matinada una dotació dels Mossos d’Esquadra va desmantellar la festa i va interceptar el jove, que anava sense mascareta (els va dir que la tenia guardada) i manifestava que havia quedat amb uns amics. 

El Departament de Salut va incoar un expedient sancionador per una infracció greu per incompliment de la limitació de persones en un espai públic, i va imposar-li una sanció de 4.000 euros. Al demandant, representat per l’advocat Aniol Geli, li ho van notificar el 6 de maig de 2022, i aquest va decidir interposar una demanda demanant la nul·litat. 

El cas és que aquest expedient es va incoar el 20 d’agost de 2021, quan la normativa que limitava el moviment ciutadà ja no estava activa (l’estat d’alarma va desactivar-se el 21 de juny de 2020). El jutge sosté que la infracció per la qual el jove va ser sancionat «ja no apareixia prevista en cap norma general relativa a la salut pública» i només tenia sentit dins les mesures decretades durant l’estat d’alarma. En aquell moment el Departament de Salut ja no tenia les competències «excepcionals» que havien limitat drets fonamentals durant la vigència de l’estat d’alarma com la llibertat de circulació i de reunió. 

Article inconstitucional

La sentència també recorda que el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucionals diversos articles del Decret d’estat d’alarma, entre els quals el 7, que era al qual s’havia acollit Salut per sancionar el jove. Aquesta sentència ha obert la porta a la revisió de tots els processos penals o contenciosos que s’hagin incoat.

Per tot això, resol declarar la resolució nul·la de ple dret, i condemna el Departament de Salut, que no es va presentar al procediment judicial, a pagar els costos del procediment. La resolució és ferma. 

Subscriu-te per seguir llegint