El robatori aquesta setmana de nou ampolles de vi d’alta gamma de les instal·lacions de Vins i Licors Grau de Palafrugell valorades en més de 110.000 euros torna a posar en relleu que el vi és un dels productes gourmet més atractius pels lladres. Hi ha un incipient mercat negre per aquest tipus de productes, també en països sense cultura vitivinícola, però on tot allò que fa olor de luxe i exclusivitat és objecte del desig.
També proliferen els robatoris per encàrrec. És el que sospita que va passar aquesta setmana a Vins i Licors Grau Maria Dolors Segarra, una de les propietàries de l’empresa familiar. «És molt difícil comprar o adquirir aquestes ampolles. A més, des de les càmeres, han vist com un dels lladres només indicava quines ampolles havien d’agafar», apunta.
No és la primera vegada que roben a Vins i Licors Grau, una de les vinoteques més grans del món, però mai productes de tan valor. Les imatges del robatori els han permès constatar que un dels lladres ja havia intentat robar fa tres mesos a la botiga.
Des de la companyia esperen que la investigació dels Mossos doni fruits i puguin recuperar els vins. Fa uns anys, en un robatori similar -es van endur dotze ampolles de vi i conyac valorades en més de 100.000 euros del comerç de vins Lavinia- la policia va acabar detenint els lladres.
La sostracció més coneguda al nostre país va ser de la del restaurant Atrio, un tres estrelles Michelin situat a Cáceres, del qual es van endur mig centenar d’ampolles valorades en 1,6 milions d’euros. Per aquells fets, compleixen una pena de 4,5 anys de presó dos lladres, que també han estat condemnats a indemnitzar el restaurant.
A banda del d’Atrio, un dels robatoris de vi més cars dels últims anys va tenir lloc durant el Nadal de 2015 al restaurant The French Laundry (tres estrelles Michelin), a la vall de Napa de Califòrnia. Els lladres es van fer amb entre 40 i 50 ampolles de gran valor. L’FBI va aconseguir detenir els seus autors, després d’una exhaustiva investigació, mesos més tard.
El conegut xef Dabiz Muñoz també va reconèixer just abans de la pandèmia que Diverxo, un dels restaurants top en les llistes gastronòmiques, havia patit un robatori de vins d’alta gamma. Els lladres es van emportar entre 30 i 40 ampolles, totes de la regió vitivinícola de Bordeus i «difícils de reposar», va explicar.
Aquesta zona de França, on hi ha radicats alguns dels cellers més prestigiosos del món, ha estat en els últims temps en el focus de les bandes criminals. El desembre del 2020 es va desmantellar una xarxa de tràfic de vi i es va detenir 25 persones, confiscant-los un important botí. I el gener següent, set persones més van ser arrestades després del robatori de vins de Bordeus per un valor total de 800.000 euros. La meitat del botí va poder ser recuperada, va informar la policia.
«Amb els preus disparats dels darrers anys, alguns vins han esdevingut un objectiu prioritari per als lladres, que els poden col·locar molt fàcilment al mercat negre» explicava un portaveu pel Consell de Comerç de Vi de Bordeus en un reportatge a Euronews.
En la mateixa cadena, la fiscal de la divisió econòmica i financera, Céline Pagès, afegia que els lladres de vins actuen de manera molt ràpida, ja que disposen d’una xarxa molt eficaç per col·locar els productes robats a l’estranger, sobretot a la Xina, de manera molt ràpida.
Com a França, els sommeliers i col·leccionistes espanyols apunten que particulars milionaris veneçolans, mexicans i asiàtics són els destinataris principals dels vins robats.
La part econòmica és sovint la que menys preocupa als propietaris de distribuïdores o restaurants afectats pels lladres; les assegurances cobreixen la pèrdua monetària però mai el treball d’anys a la recerca de vins exclusius que creen experiències úniques.
«Roben irreemplaçables, és una tragèdia perquè no es tracta només de diners. Et roben part de la teva història, ampolles de cellers que ja no existeixen, que t’has passat anys buscant per a construir una identitat per al restaurant», explicava a l’agència EFE Juan Manuel del Rey, del restaurant el Corral de la Morería (Madrid). En el mateix reportatge, Josep Roca, multipremiat sommelier del triestrellat El Celler de Can Roca (Girona), comentava: «Cada ampolla és una joia, no quantificable des del punt de vista especulatiu, sinó perquè respon a un paisatge humà i territorial, alguna cosa que no es pot substituir».