Diari de Girona

Diari de Girona

L'oferta de llibres de text de segona mà a Girona creix un 67% a l'estiu

A la ciutat, els de 4t de l’ESO, seguits dels de 3r de l’ESO han sigut els més demandats 

Les sol·licituds per comprar ordinadors han crescut un 80% a finals d’agost, convertint-se en el producte amb més demanda

Una persona organitzant llibres de segona mà, en una imatge d'arxiu MARTA PICH

L’estiu s’ha acabat i amb l’arribada de setembre, les famílies ja comencen a preparar l’inici del nou curs perquè als seus fills no els hi falti de res. Una tornada a l’escola que cada vegada és més cara. Les famílies fan una despesa mitjana, durant tot el curs escolar, de 2.186 euros per fill amb edats d’entre els 3 i els 18 anys, segons dades de l’última enquesta de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Part d’aquest gran dispendi se l’emporta la tornada a l’escola que representa, de mitjana, uns 500 euros per infant.

A causa de la pujada de preus, les famílies troben en el mercat de segona mà un refugi per tal que el forat a la cartera sigui el més petit possible. Allà poden adquirir productes escolars, i ho fan sobretot a mitjans d’estiu, unes setmanes després del final del curs, segons les dades més recents de Milanuncios, un dels portals web especialitzat amb productes de segona mà amb més tirada a escala nacional. 

Un cop finalitzant el curs escolar, els pares i els alumnes aprofiten aquest moment per vendre els llibres del curs vençut que ja no utilitzaran. El juliol és, de llarg, el mes amb una oferta més àmplia de llibres de text de segona mà, seguit del juny. De fet, al juliol el portal va registrar un 40% d’anuncis més que el juny. A Girona, durant els mesos d’estiu (de juliol a agost) l’oferta ha crescut un 67% respecte als mesos previs de la resta de l’any. Una oferta que també ha anat acompanyada d’un increment de la demanda. En aquests mesos, les famílies gironines han recorregut a aquest mercat buscant sobretot llibres d’ESO. Concretament, els llibres de 4t d’ESO, seguits dels de 3r d’ESO, han sigut els més sol·licitats. A diferència de Girona, a Espanya els llibres amb més demanda han sigut els de batxillerat

Augment dels preus

La intensificació de la demanda a l’estiu ha incidit directament en el preu dels llibres de text de segona mà. A tancament d’agost, la mitjana del preu per llibre a Girona és de 21 euros, lleugerament superior a la mitjana de Catalunya que és 19,60 euros. Una mitjana que s’ha encarit notablement tant a Girona com a Catalunya en només dues setmanes quan l’inici escolar està a punt de començar. Per deixar palesa la diferència, durant la primera quinzena d’agost a Girona el preu era de 13€ (8 euros menys que a finals d’agost), 2 euros més econòmic que la mitjana d’aleshores a Catalunya (15 euros) i la mitjana espanyola (20 euros). 

L'augment de la demanda l'agost ha fet que en tan sols dues setmanes el preu pugui de 15 a 21 euros

decoration

Per volum de demanda, Catalunya és la tercera regió que més interès genera per adquirir llibres de segona mà, acumulant l’11,1% de la demanda total d’Espanya en els primers set mesos de l’any. Les úniques que la superen són Madrid (18,4%) i Andalusia (17,7%). A més, aquest estiu els catalans han demanat més llibres de text en el mercat de segona mà respecte a l’any passat, augmentant dos punts percentuals de la demanda estival d’enguany (11%) en comparació amb la de 2022 (9%). 

Més demanda ordinadors

Arran de la pandèmia, el sistema educatiu ha virat cap a una educació més tecnològica que ha propiciat que alguns alumnes busquin en el mercat productes tecnològics per estudiar. Aquests acostumen a ser més cars que els llibres de text i per aquest motiu les famílies busquen al mercat de segona mà alternatives més econòmiques per minimitzar una despesa que podria disparar-se encara més. Tot i ser un mercat relativament incipient, la demanda d’ordinadors s’ha accelerat convertint-se en l’article més sol·licitat. Comparant la segona quinzena d’agost amb la primera, la demanda d’ordinadors ha crescut un 80% a Girona. Tot i que el percentatge és inferior, a Espanya les tablets i els llibres electrònics han sigut el material escolar més demandat, augmentat un 63% durant la segona quinzena d’agost. En contrast amb Girona, a Catalunya la demanda més gran durant la segona quinzena d’agost és de llibres de text, que ha apujat un 80%.

Les llibreries, una alternativa

Tot i que major gruix de la demanda de llibres de segona mà es concreta als portals web, també hi ha famílies que recorren a les llibreries de fons. 

Catalunya és la tercera regió amb més demanda de llibres de segona mà, acumulant l'11,1% de la demanda total d'Espanya

decoration

A Girona, una de les poques llibreries especialitzada en llibres de segona mà és Sweet Books, ubicada al Barri Vell. Una vintena de gironins s’han acostat des de principi de mes al local a la recerca de llibres que estan inclosos com a lectures obligatòries. «Llibres com Solitud, Mar i Cel o Aigües encantades són llibres que pràcticament sempre es fan servir com a lectures obligatòries i procurem tenir-los en estoc» explica el gerent de la llibreria, Ernest Riera, mentre precisa que «sense tenir en compte l’edició, per norma general aquests llibres els venem per un preu que oscil·la entre els 5 i els 9 euros». Una opció més econòmica, tenint en compte que, per exemple, la nova edició la novel·la de Caterina Albert es ven , nova de trinca, per 18 euros. 

A pesar que les lectures obligatòries sempre estan en estoc, no tenen llibres de text. La reedició que cada any es promou des d’Educació n’és el principal motiu. «No oferim llibres de text perquè cada any es fan servir unes edicions determinades i això provoca que ens sigui molt difícil tenir l’edició que toca» apunta Riera que també lamenta que «encara que sigui per la paginació, el llibre ja és diferent, i l’alumne ja no pot seguir les classes amb normalitat». Un fet que, segons el llibreter, canvia lleugerament amb les lectures obligatòries perquè «hi ha professors i instituts que són més laxes i no exigeixen la nova edició».

Compartir l'article

stats