Diari de Girona

Diari de Girona

La realitat virtual guanya terreny en l’estudi de la salut mental a Girona

L’associació Fràter ha cedit un equipament a l’Institut d’Investigació Biomèdica per a tractar la regulació emocional

Cessió de l'equipament de l'entitat Fràter a l'Idibgi. Idibgi

La realitat virtual immersiva cada vegada va guanyant més terreny en l’àmbit de la salut mental. Fins ara, s’ha aplicat en especialitats com la neurologia, pediatria, cures pal·liatives o atenció geriàtrica, entre d’altres. A més també és una eina útil per a la formació de professionals i també per a treballar el seu benestar emocional, com en el cas d’un estudi que es va fer a l’hospital d’Olot i que va obtenir bons resultats.

Darrerament, també està sent una eina útil per a estudiar la salut mental i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idbgi) està iniciant projectes d’aquesta tipologia. En aquest sentit, alguns grups de recerca de la institució, com el de Patologia Cerebrovascular o el de Trastorns del Neurodesenvolupament, ja estan investigant possibles aplicacions de la realitat virtual immersiva en la salut. Per exemple, en el cas dels trastorns del neurodesenvolupament, s’estudia l’eficàcia de la realitat virtual en el tractament de les fòbies amb persones amb trastorn d’espectre autista.

El darrer que s’ha incorporat parteix de la cessió d’un equipament de l’associació Fràter de Girona. Durant un any, el projector estarà a disposició del personal investigador per avaluar el potencial d’aquesta tecnologia innovadora en l’àmbit de la salut. Inicialment, l’equipament s’utilitzarà en un projecte d’investigació sobre regulació emocional de pacients amb diferents malalties.

Aquest agost, s’ha dut a terme una formació per part de l’empresa desenvolupadora de l’equip, Broomx, en què hi han participat Jordi Cid, cap del grup de recerca en Salut Mental i Addiccions i coordinador de la Xarxa de Salut Mentals i Addiccions de l’IAS, Eva Frigola, investigadora consolidada del mateix grup, i Yolanda Silva, investigadora consolidada del grup de recerca en Patologia Cerebrovascular de l’Idibgi, i neuròloga de la Unitat d’Ictus del Servei de Neurologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta.

Hi ha nombroses malalties a les quals s’associa l’aparició de símptomes de depressió i d’ansietat. Aquest primer projecte té per objectiu avaluar l’impacte de la integració de la realitat virtual immersiva al tractament habitual de l’ansietat i la depressió que apareixen en algunes persones amb malaltia mental i altres trastorns mèdics.

La recerca estarà liderada pel grup de recerca en Salut Mental i Addiccions de l’Idibgi i de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), i també s’exploraran col·laboracions amb altres grups de recerca de l’Idibgi.

Avantatges de la tecnologia

En definitiva, la realitat virtual immersiva crea mons interactius generats per ordinador que substitueixen les percepcions sensorials del món real per les generades digitalment. La persona pot moure’s en un entorn artificial dissenyat expressament per a ella, amb la producció de situacions que poden ser útils terapèuticament i gairebé impossible de recrear en la vida real. 

Jordi Cid valora positivament que les comarques gironines estiguin al capdavant de la innovació i recerca a través de les noves tecnologies. Afegeix que «la realitat immersiva ajudarà a potenciar els tractaments en persones amb trastorns mentals i condicions mèdiques que tenen una afectació en la regulació emocional». Entre altres aspectes, posa per exemple noves estratègies de relaxació i mindfulness per tal que els pacients tinguin una «millor qualitat de vida».

Per altra banda, el nou aparell també es farà servir en un estudi coordinat per Yolanda Silva en pacients que han patit un ictus. Concretament, es farà per millorar la defunció visual en pacients que han perdut la visió.

Compartir l'article

stats