Els robatoris en domicilis de les comarques gironines no s’aturen i segueixen a l’alça. Durant el primer trimestre se n’han registrat 682, un 2,9% més que fa un any. Aquest increment pot semblar tímid, però el situa entre les deu províncies amb més casuística de tot Espanya. Girona és la vuitena de l’Estat, segons les dades públiques del primer trimestre del Ministeri de l’Interior.
Entre gener i març a tot l’Estat es van denunciar fins a 21.541 casos de robatoris amb força en domicilis, un 2,4% que fa un any. Les tres províncies que van acumular més fets són les de Barcelona (3.169, Madrid (2.271) i València (1.737). Mentre que les àrees amb menys activitat delictiva són les províncies de Sòria (20), la ciutat autònoma de Ceuta (18) i Palència (18).
Els robatoris amb força en domicilis són un tipus de fet delictiu que preocupa molt a la ciutadania i també a la policia. I és que els delinqüents envaeixen el territori més íntim, on es viu. A més, les víctimes se senten indefenses en veure vulnerat el seu habitatge i sovint, pateixen molta por després de patir un robatori d’aquestes característiques.
Una quarta part, a la ciutat
Per zones, cal dir que a les grans ciutats gironines s’hi van registrar només una quart part dels casos de robatoris amb força a domicilis durant el primer trimestre de l’any. Així ho mostren les dades dels nou grans municipis que el Ministeri de l’Interior que analitza cada trimestre en el balanç de criminalitat. Dels 682 casos, se n’hi van produir fins a 211 dels fets. La capital, Girona, per exemple va patir-ne 60 i Lloret de Mar, en segon terme, 30. Aquestes dades posen de manifest com aquest delicte no està centrat només en les àrees més poblades i que té en compte, en canvi, d’altres casuístiques de la província.
Les urbanitzacions de la Costa Brava per exemple, són tradicionalment indrets on molts lladres intenten delinquir i la falta d’ocupació durant l’hivern fa que siguin uns objectius molt llaminers. A banda, els lladres aprofiten que sovint poden fugir per les vies ràpides i retornar a casa seva, que sovint és fora de la província.
És a dir, alguns dels delinqüents especialitzats pugen a Girona per cometre els robatoris.
Aquesta mobilitat sovint dificulta la tasca dels investigadors, ja que un dia poden actuar a la província però l’endemà, poden estar en un altre indret de Catalunya o en una altra comunitat autònoma.
Més pressió policial
Per poder lluitar-hi i enxampar els autors d’aquests robatoris els Mossos d’Esquadra compten amb el Pla Operatiu Específic (POE) habitatge. Aquest es va elevar fins al seu nivell 2 a principis d’any amb l’objectiu de poder frenar aquest increment de robatoris. Aquest augment del nivell suposa que hi ha més serveis dels Mossos que es destinen a fer també controls.
A banda, els comandaments també participen de reunions dels grups d’anàlisi per coordinar-se i analitzar on hi ha més casuística. De fet, durant el dia de les Esquadres el mateix comissari i llavors cap dels Mossos a Girona, Josep Milan va destacar que amb aquest repunt de casos s’havia detectat la presència de grups itinerants especialitzats i de delinqüents multireincidents que es dediquen a cometre aquest tipus de robatoris amb força a domicilis de la província.Fet pel qual reforçat i incrementant a la pressió policial arran de les dades d’increment dels casos.
A tot Espanya es van produir 21.541 robatoris d’aquest tipus el primer trimestre. Catalunya és la comunitat on se’n van denunciar més, amb 4.759 entre gener i març. Mentre que la segona va ser la Valenciana amb 3.529.