El conseller de Salut, Manel Balcells, va portar ahir a la Comissió de Salut del Parlament els primers resultats del Pla de millora de l’accessibilitat al sistema de salut, presentat el març d’aquest any. El pla té una partida de 110 milions d’euros per millorar les llistes d’espera, una de les principals preocupacions a la sanitat catalana per l’infrafinançament del sistema de salut, les retallades de fa una dècada i també l’impacte de la covid-19. Un dels objectius que va fixar el pla és que totes les proves i les operacions es facin dins el temps de garantia el 2024.
Pel que fa al temps d’espera per a les primeres visites amb l’especialista són de menys de 30 dies per les consultes preferents i menys de 90 dies per consultes ordinàries. El Pla ha permès reduir la demora per accedir a primeres visites a l’atenció especialitzada, és a dir, a les consultes externes, però encara hi ha retards. En el cas de Catalunya, les visites amb l’especialista fora de termini han crescut un 13% amb dades registrades fins al juny, en comparació al primer semestre de l’any passat.
Per altra banda, pel que fa a peticions d’una primera visita en els sis primers mesos del 2023 respecte al 2022 han augmentat un 17,6% a la Regió Sanitària de Girona, xifra que duplica la mitjana catalana. A més ha augmentat el nombre de visites en els 6 primers mesos. Fins a 30 de juny es van fer 121.452 consultes externes, un 17,9% més que el mateix període de 2022.
Quant a proves diagnòstiques, les peticions han augmentat un 14,39% en els sis primeres mesos del 2023, respecte al 2022. Així mateix, s’ha incrementat un 15,6% el nombre de proves diagnòstiques respecte el mateix període de 2022. Pel que fa al conjunt de Catalunya, el retard per a fer-se una prova ha crescut el 0,5%.
En un dels àmbits on més s’ha notat el Pla de millora és en les intervencions quirúrgiques.
Pel que fa a l’activitat quirúrgica, hi ha hagut un augment destacat. A Girona ha pujat un 23,24% en els sis primers mesos del 2023 respecte al 2022. Entre l’1 de gener de 2023 i fins a 30 de juny s’han fet un total de 22.159 intervencions, mentre que en el mateix període de l’any passat en van ser 17.966.
També en els sis primers mesos del 2023, el nombre de persones operades fora de termini s’ha reduït un 42% respecte el mateix període del 2022. A 30 de juny, el total de persones fora de termini era de 2.636, una xifra inferior al mateix període del 2022 que va ser de 4.578.
L’activitat quirúrgica ha augmentat un 23% i en el primer semestre d’enguany s’han fet més de 22.000 intervencions
Pel que fa a les intervencions amb temps d’espera garantit, és a dir, les d’oncologia, cirurgia cardíaca, cataractes, pròtesis de maluc i genoll, al juny el 99% de les persones en llista d’espera per cirurgia oncològica es trobaven dins del termini; en cirurgia cardíaca el 100%; en les de cataractes, pròtesis de maluc i de genoll el 96%, i en altres cirurgies de referència el 93% de la llista, és a dir, 9 de cada 10 persones es trobaven dins del termini de resolució.
Millores als CAPs
El titular de Salut va explicar que el Pla ha permès millorar el temps d’espera per ser visitat per un professional de referència (metge de família, pediatria, infermeria i odontologia) a l’atenció primària i comunitària. En el cas de la Regió Saniària de Girona, si el desembre de 2022, el 63,92% de les visites s’atenien en 5 dies o menys, el juny de 2023 la xifra va arribar al 67,09%. En tots dos casos, la xifra és superior a la mitjana catalana. També ha millorat l’accessibilitat inferior o igual als 10 dies. En aquest sentit, si el 80,39% de les visites s’atenien el desembre de 2022 en 10 dies o menys, el juny la xifra pujava al 82,42%.
«Més temps i més qualitat a la consulta és bàsic i és el fons del Pla», va remarcar el conseller, que va indicar que el Pla també ha permès millorar l’accessibilitat telefònica. Així, al juny de 2023 un 73,26% de les trucades als CAPs gironins van ser ateses en el primer intent i en el 90,18% dels casos les respostes telefòniques des del CAPs es feien a les següents 12 hores.
A més, Salut segueix desplegant el Projecte Planificat a la Primària amb l’objectiu de concentrar en un mateix dia les visites i proves dels pacients crònics o amb factors de risc. Ja s’han incorporat en aquest projecte 276 dels 374 equips d’atenció primària.
L’oposició veu insuficients les millores presentades per Salut
Els grups de l’oposició no s’han mostrat conformes amb la situació de la sanitat pública a Catalunya i han trobat insuficients les millores presentades. També han criticat que l’accessibilitat a la primària es mesuri en la cita als cinc dies i no en les 48 hores. El PSC creu que el conseller ha presentat un «bon relat» però una «mala gestió» i la CUP n’ha qüestionat algunes afirmacions i xifres, mentre que els comuns han incidit en millors condicions salarials i laborals per als professionals sanitaris. Vox ha alertat de les llargues esperes per a una prova diagnòstica en algunes especialitats i en alguns hospitals i Cs ha parlat de «fracàs». Des de Junts s’han fet càrrec de la complexitat de millorar el sistema sanitari per l’infrafinançament crònic i ERC, partit del Govern, ha defensat el pla i que els resultats no poden ser immediats.